Küszöbön a bérrobbanás: fellélegezhetnek a magyar dolgozók?

Pénzcentrum2021. június 8. 10:06

Ha újraindul a gazdaság és nem lesz negyedik hullám, visszatérhet a korábbi évekre jellemző két számjegyű, 10 százalék fölötti béremelkedési ütem. Jövőre tovább csökkennek a munkaadók terhei, a szociális hozzájárulási adó tervezett mérséklése és a szakképzési hozzájárulás kivezetése erőteljes támaszt adhat a keresetek növekedésének. - írja a Világgazdaság

Ha újraindul a gazdaság és nem lesz negyedik hullám, visszatérhet a korábbi évekre jellemző két számjegyű, 10 százalék fölötti béremelkedési ütem - árulta el a lapnak Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára. Jövőre tovább csökkennek a munkaadók terhei, a szociális hozzájárulási adó tervezett mérséklése és a szakképzési hozzájárulás kivezetése erőteljes támaszt adhat a keresetek növekedésének.

A koronavírus-járvány berobbanásáig a bruttó és a nettó átlagkeresetek növekedési üteme két számjegyű volt a nemzetgazdaságban. A pandémia e tekintetben is változást hozott, 2016 óta tavaly fordult elő először, hogy nem haladta meg a 10 százalékot a dinamika.

2021-ben várhatóan a közszférában zajló emelések határozzák meg a növekedési ütemet: az év első három hónapjában a költségvetési szférában – az állami dolgozók illetménynövelésének köszönhetően – 12,6 százalék volt a bruttó átlagkereset bővülése.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az idén a keresetekre jelentős hatással van az infláció, emiatt a reálbérek növekedése a korábbiaknál lassabb lehet, ám az első negyedéves adatok alapján itt sem beszélhetünk erőteljes lassulásról, az év első három hónapjában a reálkeresetek 6 százalékos növekedését mérte a KSH.

Címkék:
növekedés, fizetések, bruttó,