Még nehezebb a dolga a csalóknak: összefogott a NAV és az MNB

Pénzcentrum2021. június 2. 14:34

Megújította és kibővítette együttműködési megállapodását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Magyar Nemzeti Bank. A két intézmény közös munkája során kiemelt szerepet kap egyebek mellett pénzmosás és terrorizmusfinanszírozással szembeni harc, illetve a pénzügyi szektor működését és az állami bevételek biztosítását veszélyeztető jogellenes tevékenységekkel szembeni fellépés.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nevében Sors László, a NAV vezetője, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) részéről pedig Matolcsy György elnök írta alá Budapesten a két intézmény megújított és kibővített együttműködési megállapodásáról szóló dokumentumot.

Az együttműködés során különösen kiemelt területnek számít a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni tevékenység, a pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések végrehajtása és az azokkal összefüggő – a NAV bűnüldözési és nyomozó hatósági jogkörébe tartozó – olyan pénzügyi és gazdasági tárgyú jogellenes magatartások, amelyek a pénzügyi szektor működését, illetőleg az állami bevételek biztosítását veszélyeztetik.

Az MNB ennek érdekében folyamatosan tájékoztatja a NAV pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás elleni szervezeti egységét az e témák kapcsán tudomására jutott információkról, s rendszeres statisztikai adatszolgáltatást is teljesít annak kapcsán. A két intézmény emellett rendszeres vezetői konzultációt is folytat az együttműködési megállapodásban foglaltak megvalósításáról, illetve a jegybank egyes esetekben konkrét szakértői közreműködést is nyújt az adóhatóság számára.

A két intézmény rendszeresen tájékoztatja egymást a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás elleni, illetve a pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések végrehajtásával kapcsolatos állásfoglalásaikról, iránymutatásaikról és ajánlásaikról, illetve a másik fél jogalkalmazási tevékenységét segítő egyéb tevékenységéről. Az MNB és a NAV emellett – az adat- és titokvédelmi jogszabályok és egyéb törvényi előírások betartásával – átadja egymásnak a pénzügyi szektort érintő jogellenes cselekményekkel kapcsolatos adataikat is az intézmények elemző-értékelő tevékenységének támogatására. A felek akár közös célzott elemzést is végezhetnek az együttműködés témái kapcsán felmerülő új jelenségek és jövőbeni kockázatok felmérésére.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mindezek mellett a NAV rendszeres adóstatisztikai adatokat is a jegybank rendelkezésére bocsát, az MNB pedig tájékoztatja az adóhatóságot arról, ha felfüggeszti, korlátozza vagy visszavonja egy felügyelt pénzügyi intézmény tevékenységét. A kibővített együttműködés kiterjed arra is, hogy a két intézmény konferenciákat, konzultációkat szervezhet az e témákkal kapcsolatos ismeretterjesztés érdekében. Az MNB és a NAV emellett részt vesz az Országos Rendőr-főkapitánysággal közösen működtetett Közös Piacfelügyeleti Munkacsoport munkájában is.

Címkék:
mnb, NAV, pénzmosás, együttműködés,