Van, amin nem fog a válság: egy év alatt tízszeresére nőtt a kriptovaluta piac

Pénzcentrum2021. május 28. 16:33

15 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetni Magyarországon 2022-től a kriptoeszközök kereskedésén és bányászatán elért nyereség után. Világszerte egyre nagyobb állami figyelmet kap a terület megfelelő szabályozása, hiszen a kriptovaluták globális piaci kapitalizációja májusban új történelmi rekordot döntött, 2500 milliárd dollárral, és az ezt követő visszaesés ellenére is egyértelmű: egyre fontosabb szerep jut ezeknek az eszközöknek a világgazdaságban.

Egy év alatt növekedett tízszeresére a kriptovaluták piaca: miközben 2020 májusában csupán 250 milliárd dollár volt a globális piaci kapitalizáció, idén májusban már 2500 milliárd dollárral döntött történelmi csúcsot. Ezt a rekordot ugyan egy jelentős visszaesés követte, de a visszarendeződés máris elkezdődött – és a piac még bezuhanása után is több mint hétszerese maradt egy évvel korábbi méretének. A trend tehát világos: egyre fontosabb szerep jut a világgazdaságban a kriptovalutáknak, ebből adódóan egyre nagyobb a hangsúly az eszközök szabályozásán is.– derült ki Krocsek Attila, a magyar tulajdonú fintech cég, a BlockBen szakértőjének elemzéséből.

A világ számos országa mellett már Magyarországon is egyre nagyobb állami figyelmet kapnak a kriptovaluták, digitális eszközök és az egész piac megfelelő szabályozása, ami pozitív hatással van a piac stabilitásának növekedésére

– fogalmaz a szakértő,

Krocsek kiemeli: ennek a szabályozói tevékenységnek egyik legújabb eleme hazánkban, hogy 2022. január 1-jétől immár az szja-törvény külön szakasza foglalkozik a kriptoeszközökkel. Jövőre már egységesen 15 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetni a kereskedésen és a bányászaton elért nyereség után Magyarországon.

Szociális hozzájárulás nem terheli a fenti tevékenységeket, ráadásul a hozzájuk kapcsolódó költségek jelentős része – akár a villanyszámlák vagy a tőzsdéknek fizetett díjak is – levonhatók a nyereségből. Először a 2023 májusában esedékes adóbevallásokban kell szerepeltetni ezeket a tevékenységeket. Fontos része a csomagnak, hogy akik eddig adózatlan hozamot realizáltak kereskedésen vagy bányászaton, azok 5 évre visszamenőlegesen adóamnesztiát kapnak, amennyiben visszamenőleg adóznak a tevékenységekből származó nyereségből. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Blockchain Magyarország Egyesület adatai szerint egyébként hazánkban a kriptovalutákban tartott vagyon mértéke eléri a 300 milliárd forintot.

Világszerte zajlanak törekvések a piac regulációjára: az Európai Unióban jelenleg is folyik a Crypto Asset Regulation kidolgozása, amely uniós szinten szabályozná a kriptovaluták piacát. Kína pedig az elmúlt hetekben rendkívül szigorú és célzott szabályozási intézkedéseket jelentett be, melyek elemzők szerint a digitális jegybanki valuta bevezetésének támogatására irányulnak. A világ első hivatalos digitális jegybanki valutáját a kínai kormány a 2022. februári pekingi téli olimpiai játékok idejére már széles körű használatra szeretné bocsátani.

Címkék:
digitális, piac, bitcoin, világ, kriptovaluta, kriptovaluta kereskedés,