El kell engedni a hiteladósságokat, mielőtt baj lesz: erre figyelmeztetnek a világ közgazdászai

Pénzcentrum2021. február 9. 09:56

Több mint száz neves közgazdász javasolta a vírusválság idején keletkezett adósságok eltörlését pénteken, mondván oly mértékben növekedett meg az államadósság szintje, hogy az már sok tagállam esetében kezelhetetlenné válhat. Christine Lagarde az Európai Központi Bank elnöke az adósságelengedés helyett arra hívta fel a figyelmet, hogy inkább azt kellene megvitatni: mit is kezdjenek ezzel a hatalmas adóssággal? Lagarde szerint a megoldás az lehet, hogy az államok olyan ágazatokba irányítják a pénzeket, amelyek gyors növekedést produkálnak és ilyen módon lehetővé teszik a kölcsönök törlesztését.

"Az Európai Unió alapszerződése kizárja, hogy közvetlenül finanszírozzuk az egyes tagállamokat" - hangsúlyozta az Európai Központi Bank elnöke. "Ez az euró alapszabálya"- fejtette ki a párizsi Journal du Dimanche-nak Christine Lagarde.

Ez az év az újrakezdés éve lesz. Ezt egyelőre hátráltatja a vírus, de előbb-utóbb megindul a fellendülés

- véli az EKB elnöke, aki kiemelte: sok kockázati tényezőt még nem ismerünk, ezért "az eurozóna gazdasági aktivitása csak 2022 közepén érheti el a válság előtti szintet."

Most minden attól függ, hogy milyen gyors és mennyire eredményes az oltási kampány az Európai Unióban.

Christine Lagarde arra is felhívta a figyelmet, hogy a megszavazott 750 milliárd eurós válságkezelő alap nagy lehetőség, de ahhoz, hogy a pénzhez hozzá lehessen jutni, a tagállamoknak minél előbb ratifikálniuk kell az uniós döntést - írja a hvg.hu. Christine Lagarde hangsúlyozta, hogy nem szabad elkövetni azt a hibát, hogy az Európai Központi Bank, a tagállamok jegybankjai megszüntetik a gazdaság pénzügyi támogatását, amint véget érni látszik a válság.

Fokozatosan kell cselekedni! Csak akkor szabad leállni a pénzügyi támogatással, ha a gazdaság már normálisan működik

- fejtette ki az Európai Központi Bank filozófiáját Christine Lagarde.

Címkék:
hitel, adósság, gazdaság, párizs, eurózóna, központi bank, európai központi bank, uniós tagállamok,