Fél éve nem volt ilyen rossz hangulat az európai gazdaságban

MTI2020. november 27. 14:02

Novemberben a tavaszi visszaesés óta első alkalommal romlott a gazdasági hangulatindex az euróövezetben az Európai Bizottság felmérése alapján. Az érték még így is jobb a várakozásoknál.

Az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG EcFin) pénteki közleménye alapján novemberben az előző havihoz képest 3,5 ponttal 87,6 pontra csökkent az euróövezet ESI (Economic Sentiment Indicator) gazdasági hangulatindexe. A mutató értéke jobb lett a 86,5 pontos piaci várakozásnál, de ezzel együtt is még lényegesen elmarad a koronavírus-válság előtti szinttől. Az index az évet 100 pont felett kezdte, majd márciusban 94,5 pontra csökkent, áprilisban pedig 63,8 pontra zuhant. A mutató értéke azóta hónapról hónapra nőtt és a novemberi volt az első csökkenése havi bázison.

A munkaadók foglalkoztatási várakozásait tükröző EEI (Employment Expectations Indicator) mutató az euróövezetben novemberben 3,3 ponttal 86,6 pontra csökkent az előző havihoz képest. A foglalkoztatási mutató novemberben már a második hónapban csökkent havi bázison. Az Európai Unióban az ESI 3,6 ponttal csökkent novemberben az előző havihoz képest 86,6 pontra, az EEI pedig 3,3 ponttal 87,2 pontra.

A fogyasztói hangulatindex az euróövezetben mínusz 17,6 pontra, hat hónapja a legalacsonyabbra esett novemberben az októberi mínusz 15,5 pontról, az EU-ban pedig mínusz 18,7 pontra mínusz 16,5 pontról.

Címkék:
európa, gazdaság, eu, index, szám, eurózóna, érték, euroövezet,