350 lesz az euró, ha nem jön közbe semmi: itt az elemzői jóslat

Pénzcentrum2020. szeptember 18. 12:34

Az augusztusi inflációs adat fényében változtatni kényszerülhet eddigi politikáján az MNB. Ez a drágább euró vagy a magasabb hitelkamatok révén a vállalkozók zsebét is érinti.

Rezeg a léc, az augusztusi 3,9 százalékos inflációs adat éppen az inflációs célsáv határán van, ezért lépéskényszerbe került az MNB - véli a Sberbank Magyarország Zrt. elemzője. A korábbi finomhangoló lépéseket követően, a szeptember utolsó harmadában várható jegybanki kamatdöntés előtt úgy tűnik, valószínűleg további lazításra már nem kerül sor. Korlátozott mértékű szigorításra, például a deviza-forint csereügyletek volumenének csökkentése révén azonban van esély, még ha magához a kamatrátához most még nem is nyúlnak- értékel Horváth István, a Bank treasury vezetője.

Egy későbbi alapkamatemelés megdrágítaná a hiteleket, ami tovább lassítaná a gazdaságot. Az euró árfolyam esetében a szakértő a 340-360 forintos sáv tartására teszi le a voksát, ám ehhez az kell, hogy a jegybank érzékenységet mutasson a történések iránt. Ennek hiányában könnyen lehet, hogy még drágább lesz a közös valuta. A leginkább valószínű forgatókönyv szerint 350 forint környéki euróárfolyammal kell megbékélni az év végéig. Természetesen a külföldi hatások, mint az amerikai elnökválasztás, vagy a Brexit-tárgyalások sorsa legalább akkor hatással lesznek erre is, akárcsak a járványhelyzet további alakulása.

Ami a vállalkozásokat illeti, közelítünk ahhoz a pillanathoz, amikor érdemes lehet fixre cserélni a változó kamatozású hiteltermékeket, egy tíz évre rögzített kamatozású hitelnek már elviselhető a felára- zárja elemzését a Sberbank Magyarország Zrt. szakértője.

Címkék:
hitel, mnb, árfolyam, euró, infláció, valuta, hitelkamatok, mnb kamatdöntés,