Nagy Márton: lehet, hogy most válság van, de utána óriási bővülés jöhet

Pénzcentrum2020. március 24. 20:34

A várakozásoknak megfelelően eseménydús délutánt teremtett a Magyar Nemzeti Bank. Bár a monetáris tanács nem változtatott a kamatokon, likviditásnyújtó eszközét drasztikusan kiszélesítve teljesen új helyzetet teremtett a bankpiacon. A jegybank itt nem áll le, további intézkedések várhatóak majd, melyek a koronavírus okozta gazdasági kihívásokra reagálnak - emelte ki Nagy Márton az MNB-alelnöke egy háttérbeszélgetésen.

Bár az MNB nem változtatott a kamatokon, likviditásnyújtó eszközét drasztikusan kiszélesítve teljesen új helyzetet teremtett a bankpiacon. A következő lépések pedig azon fognak múlni, melyik szektort érdemes megsegíteni (állam, háztartás, vállalatok, bankrendszer). Az viszont biztos, hogy a tervek készen és ütemezve vannak - mondta el az Nagy Márton, MNB-alelnök a kamatdöntést követő háttérbeszélgetésen.

A szakember az eseményen többek között beszélt arról, nem biztos, hogy az MNB 2-3 százalékos növekedési előrejelzése a legvalószínűbb kimenetel idén. Lehet ennél alacsonyabb, de ha a bizalmi válságot hatékony monetáris és fiskális politikai eszközökkel leküzdjük, akkor lehet ebből gyors emelkedés, azaz V-alakú válság. Ez azt jelentené, hogy 2021-ben a járvány előttinél is magasabb ütemű bővülést lehetne várni. Ám ehhez az kellene, hogy a mostani válságot a 2-3 hónap alatt leküzdjük, mindezt a vállalatok sérülése nélkül. 

A konkrét intézkedésekről a szakember elmondta, a likviditásbővítő lépéssorozatnak nincs még vége, további lépések jönnek. Ezzel a nemzeti bank a gazdaság 4 szektorán segít azzal, hogy likviditási helyzeteket kezel. A most bejelentett fedezett hitelnyújtás jelentősége és újdonsága a hosszú lejárat, a fix kamat és a feltétel nélküliség.

Nem célzunk egy piacra, a bankrendszer eldöntheti, mit akar vele csinálni. 3 dolgot tehet: vállalatokat, háztartásokat hitelezhet, vagy állampapírt vehet belőle

- emelte ki az alelnök, aki kiemelte a bankokat érdekeltté kell tenni, hogy mindezt használják is. 

Nagy Márton az elszálló forintról is beszélt, azt mondta náluk az MNB-nél nem aggódnak emiatt, a nemzeti banknak ugyanis nincs árfolyam célja. Kiemelte, a jelenlegi helyzetben hatalmas volatilitás mellett gyengül a forint, ugyanakkor a régióban a legkevésbé volatilis a forint a mostani környezetben. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az alelnök szerint jelenleg az inflációtól sem kell tartani, azt ugyanis vissza tudják majd hozni 3 százalékra, ezért most lehet a gazdaságot támogatni. Nagy azt is elmondta, hogy szerinte a magyar ügyfelek több mint 80 százaléka élni fog a moratóriummal, és nem fogja törleszteni hitelét. 

Gazdasági hatást tekintve kulcsfontosságú, hányan élnek a moratóriummal, hiszen az ő fogyasztásuk pörgetheti a növekedést

- fogalmazott az MNB alelnöke.

Címkék:
hitel, mnb, pénzcentrum.hu, jegybank, árfolyam, forint, volatilitás, mnb kamatdöntés,