Közeleg az újabb válság? Így készülhet fel egy átlagember

hvg.hu2019. november 5. 09:30

Tényleg közeleg-e az újabb gazdasági világválság? Hogyan hat ez majd a mindennapi életünkre, és ami a legfontosabb, hogyan készülhetünk fel rá - a Határtalan tudás című rendezvényen a hvg.hu járt.

A négy legnagyobb központi bank, az EKB, a Fed, a japán és a brit jegybank is abból indul ki, hogy a gazdaság visszaesése küszöbön áll - hangzott el a CEU Határtalan tudás című rendezvényén, ahol Csaba László közgazdász, a CEU professzora, Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója, valamint Deliága Ákos, a chatbotot fejlesztő Talk-a-Bot társalapítója és ügyvezetője beszélt.

A cégeknél az is fontos változás ilyenkor, hogy a válság alatt sokan átgondolják a technológiai fejlesztéseiket, egyre többen vágnak bele az automatizációba. Ez pedig azt jelenti, hogy azok közül, akiknek gépekkel is kiváltható a munkájuk, olyanoknak lesznek jobbak az esélyeik, akik át tudják képezni magukat.

De mit tehetnek az átlagemberek, amikor a válsággal riogatnak egyre többen? Azt a kérdést, hogy mire kellene mindenkinek odafigyelnie, aki nem csúcsbefektető, Palócz Éva kapta meg, és azt a tanácsot adta:

  • senki ne menjen bele olyan befektetésbe, amely gyanúsan nagy profitot ígér, mert nagyobb az esély arra, hogy zuhanás lesz a vége,
  • és csakis akkora befektetésbe, illetve hitelfelvételbe vágjanak bele, amely nem rengeti meg az életét, ha bebukik.

 

Címkék:
hitel, pénz, befektetés, jegybank, bank, megtakarítás, kölcsön, válság, recesszió,