Utcahosszal verjük Európát: utolérhetetlenek vagyunk

Pénzcentrum2018. szeptember 12. 17:30

Egy frissen publikált adatsorból kiderül, hogy az Unió egyes tagországai a bruttó hazai össztermék mekkora hányadát költik sportra, kultúrára és vallásra összesen. Magyarország kiugróan jól szerepelt.

Az Európai Unió tagállamai 2016-ban átlagosan a GDP 1 százalékát költötték rekreációra, vallásra és kultúrára, hasonlóan az előző évhez. Konkrétan olyan kiadásokat kell ezalatt érteni, mint sport és szabadidős létesítmények építése, műsorszórási szolgáltatások költségei, könyvtárak, múzeumok és vallási létesítmények fenntartása, valamint egyéb közösségi szolgáltatások árai. Az Eurosat által készített felmérés országonkénti lebontásban így néz ki:

{{EMBED:infogram_7a72f454-7e2f-4d54-8f64-8f5ee6cbddb8}}

Ahogy a fenti grafikából is jól látszik, Magyarország magabiztosan vezeti a mezőnyt 3,3 százalékkal, a második Észtország, a harmadik Horvátország 1,8 százalékkal. Az uniós átlag kereken 1 százalék. A lista utolsó helyén Írország kapott helyet, ők a bruttó hazai össztermék fél százalékát költik sportra, kultúrára és vallásra. Az nem derül ki a kutatásból, hogy ezen belül konkrétan mennyi megy el kultúrára, vallásravagy sportlétesítmények építésére.

Címkék:
európai unió, sport, felmérés, kultúra, gdp,