Ezért vagyunk senkik az EU-ban: mutatjuk a tényeket

Forrás Dávid2018. május 11. 16:55

Az Eurostat készített egy friss ábrát, amin azt mutatják meg, hogy a különböző tagállamok mekkora részt adnak a teljes EU gazdasági teljesítményéből. Ha Magyarország eltűnne, lehet, észre sem vennék.

Három ország, Németország, Nagy Britannia és Franciaország adja az EU GDP-jének több mint a felét, egészen pontosan 51,4 százalékát, derül ki az Eurostat által közölt ábrából. A koncentráció ráadásul a britek kilépésével várhatóan még nőni is fog, hisz amennyiben a tavalyi adatokból kivesszük az Egyesült Királyságot, akkor a kisebb tortából Németország, Franciaország és a dobogóra felzárkózó Olaszország már 55,9 százalékot szakít ki. 

Magyarország az EU-s GDP 0,8 százalékát, a britek nélkül pedig a 0,9 százalékát adja.

Mutatjuk a részleteket, az ábra tetején tudod változtatni, hogy a britekkel együtt vagy nélkülük érdekelnek az adatok:

Loading...

És ez engem mégis miért érint?

A GDP egy ország teljes gazdasági teljesítményét mutatja meg. Jellemzően minél magasabb ez az érték egy főre számolva, annál gazdagabb egy ország és annál magasabb életszínvonalon élnek az állampolgárai. Mivel Magyarország az EU-s lakosság közel 2 százalékát adja, ezért a 0,8 százalékos GDP-részesedésünk is azt jelzi, hogy gazdasági fejlettségben meglehetősen le vagyunk maradva az átlagtól, tehát sokkal rosszabbul élünk, mint egy átlagos európai polgár.

A gazdaság mérete azért is fontos, mert bár nem a GDP alapján, de egy másik, szintén a gazdaság méretét mutató mérőszám, a GNI (bruttó nemzeti jövedelem) alapján határozzák meg, hogy mennyi pénzt kell évente befizetnie a tagállamoknak a közös uniós büdzsébe. 2016-ban például Magyarország a GNI-jének a 0,85 százalékát, 924 millió eurót fizetett be az EU-s kasszába, ugyanakkor támogatásként 4 546 000 000 eurót kapott vissza, tehát majdnem pontosan ötször annyi pénzt vettünk ki, mint amennyit beraktunk a közösbe.

Címkék:
élet, otthon, gazdaság, eu, életszínvonal, gdp,