Devizahitelesek: megérkezett a törvényjavaslat

Pénzcentrum2014. június 27. 14:40

Benyújtotta ma a parlamentnek a devizahitelesek megsegítésének első lépcsőfokáról szóló törvényjavaslatot az igazságügyi miniszter, amelyből rögtön kiderül, hogy nemcsak a devizahitelesekre, hanem a forinthitelesekre is vonatkozik a tisztességtelen banki eljárás korrigálásáról szóló jogszabály. Erre csak ma reggeli rádiós interjújában utalt először Orbán Viktor kormányfő. A törvény hatálya egyértelműsíti, hogy a végtörlesztéssel terhüktől megszabadulókra nem vonatkozik a mostani keretrendszer.

A törvény hatályát rögzítő paragrafusok közül az első rögtön egyértelműsíti, hogy a devizában nyilvántartott vagy devizában nyújtott és forintban törlesztett hitelekre mellett a forinthitelekre, valamint a pénzügyi lízingszerződésekre is vonatkozik a jogszabály. A forinthitelesek megsegítéséről először csak ma reggeli rádióinterjújában beszélt a miniszterelnök.

A második paragrafus pedig azt egyértelműsíti, hogy a 2011 szeptemberétől 2012 februárjáig tartó kedvezményes végtörlesztéssel hitelüktől megszabadulók kimaradnak a mostani mentőcsomagból. Ezt a lehetőséget egészen az utolsó pillanatig lebegtették a gazdaságpolitikusok.

Az árfolyamrés rendezése

A törvény rögzíti, hogy semmis az a kikötés, amely szerint a finanszírozási összeg folyósítására vételi, a tartozás törlesztésére pedig az eladási vagy egyébként а folyósításkor meghatározott árfolyamtól eltérő típusú árfolyam alkalmazását rendeli. Amint az várható volt, ezen árfolyamok helyett "а Magyar Nemzeti Bank hivatalos deviza árfolyamát kell alkalmazni.

A bankoknak a törvény hatályba lépését követő 90 napon belül kell átszámítaniuk a hiteleket az árfolyamrés ügyében. (A törvény a kihirdetését követő 8. napon, vagyis valamikor július közepén lép hatályba). Az elszámolásról egy külön törvény fog rendelkezni, ennek jogszerűségét pedig az MNB mint felügyelet ellenőrzi.


Egyoldalú szerződésmódosítások rendezése

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A törvény szerint azt kell vélelmezni, hogy minden egyoldalú kamatemelést, költségemelést és díjemelést lehetővé tevő szerződéses kikötés tisztességtelen, hiszen az nem felel meg az egyértelmű és érthető megfogalmazás, a tételes meghatározás, az objektivitás, a ténylegesség és arányosság, az átláthatóság, a felmondhatóság vagy a szimmetria elvének.

A bankoknak kell bizonyítaniuk, hogy a feltétel tisztességes, az erre irányuló keresetnek 30 napon belül kell a Fővárosi Törvényszékhez beérkeznie (kizárólag ő az illetékes), ellenkező esetben a törvény által tisztességtelennek nyilvánított szerződéses feltétel semmis. Az első fokú peres eljárás illetéke a bankok számára 1,5 millió forint, a bíróságnak pedig szintén 30 napon belül kell döntenie. A fellebbezés illetéke 2,5 millió forint, a másodfokú döntés elleni felülvizsgálaté 3,5 millió forint (utóbbi esetben a Kúriáig juthat az ügy).

A perben az alperes a Magyar Állam, a jogi képviselet kötelező, a bíróság soron kívül jár el. Az ítélet kihirdetését legfeljebb 15 napra lehet elhalasztani. A bíróságnak az egyoldalú szerződésmódosításokra lehetőséget adó szerződéses feltételek tisztességességét kell csak megvizsgálnia. Ha nem állapítható meg a tisztességesség, az egyoldalú szerződésmódosítás automatikusan tisztességtelen. Az egyoldalú szerződésmódosításokkal kapcsolatban folyamatban lévő pereket a törvény leállítja, a végrehajtásokat felfüggeszti (a határidők megszakadnak). 

 

Címkék:
devizahitel, árfolyam, kamat, devizacsomag,