Megérte várni: megszületett a devizahiteles mentőcsomag

Pénzcentrum2014. június 25. 14:22

"A Kúria múlt heti döntése világos helyzetet teremtett, felhatalmazta a kormányt a cselekvésre" - mondta Kurucz Éva kormányszóvivő. A devizahitelek rendezése kétlépcsős folyamat lesz, ennek első lépését előkészítő törvényjavaslatot a héten nyújtja be a kormány az országgyűlés elé.

A kormány mai ülésén minisztériumi beterjesztéseket tárgyalt meg, és még a héten benyújtja a törvényjavaslatot az országgyűlés elé. A most elkészült javaslat célja, hogy ne kelljen minden devizahitelesnek egyesével perre mennie.

A törvény hatálya a bank és a fogyasztók közötti kölcsönszerződésekre terjed ki, beleértve a lízingszerződéseket is. Az új törvény szabályozni fogja az árfolyamrés kérdését, illetve így tesz az egyoldalú kamatemelésekkel is, mivel a szerződések ezen részei tisztességtelenek voltak.

A kormány javaslatot fog tenni az elévülés meghatározására is. "Amíg a szerződés hatályban van, addig élő jogviszonyról van szó" - mondta Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter. Így lehetséges, hogy az öt évnél régebbi tisztességtelenségek esetén is járni fog a visszatérítés az új törvények szerint.

A devizahitelesek megmentésének második lépcsője szeptemberben készülhet el, ekkor megkezdődhet a devizahitelek kivezetése.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék:
devizahitel, Kúria, árfolyam, devizaper,