Így drágult az élet Magyarországon

Pénzcentrum2014. január 15. 11:08

Tavaly az év folyamán 0,4 százalékkal drágult az élet Magyarországon - derül ki a KSH ma közzétett decemberi inflációs adataiból. Az elemzők előzetesen 0,5 százalékos decemberi árindexre számítottak, tehát az október-novemberi 0,9 százalékról képest még a várakozásoknál is kissé nagyobb mértékben esett a mutató. Ez egyébként 43 éves inflációs mélypontot jelent.

Az inflációcsökkenést alapvetően az okozta, hogy a rezsicsökkentés hatásának zöme decemberben jelentkezett a számlákban. A teljes hatás önmagában 0,8-1 százalékpontos esést jelentett volna az árindexben, ám egyrészt a hatás kis része már előző hónapban megjelent, másrészt az üzemanyagok drágulása ellensúlyozta valamelyest a csökkentő hatást. Így aztán arra nem lehetett számítani, hogy a rezsicsökkentés nulla körüli szintre húzza le az inflációt. A 0,4 százalékos árindex így is 43 éves mélypontnak számít. A maginfláció (ami a rezsicsökkentés hatását, és egyéb ideiglenes hatásokat nem tartalmaz) 3,5 százalékon stagnált, ami kicsit magasnak tűnik ugyan, ám ebben viszont a dohánytermékek megemelt kiskereskedelmi árrése szerepel, mint nem tartós elem. Így azt lehet mondani, hogy az inflációs alapfolyamatok valahol a 3%-os inflációs cél közelében (kicsivel alatta) húzódhatnak.


A fenti hatásokon túl említést érdemel, hogy az élelmiszerek ára is csökkent decemberben (-0,3% hó/hó), ez szintén lefelé húzta az inflációt. (Árcsökkenés volt megfigyelhető a csokoládé, kakaó, a liszt, a cukor és a sertéshús esetében. Nőtt azonban a tojás és a párizsi, kolbász ára.)

Úgy tűnik, a trafikrendszer bevezetése azért szép lassan csak beváltja a hozzá fűzött árvárakozásokat. Eredetileg jelentős drágulásra számítottak a megfigyelők, ami végül csak visszafogottan látszott teljesülni. November-decemberben azonban összességében 5,7%-os további áremelkedést mért a KSH, így 2013 során végül 20 százalék feletti lett a drágulás.


Ahogy a fenti táblázatból látszik, a rezsicsökkentésnek óriási a hatása az inflációban. Érdekesség, hogy mivel a nyugdíjasok fogyasztói kosarában még nagyobb súlyt tesznek ki a közmű szolgáltatások, ebben a körben az elmúlt egy év folyamán összességben áresés valósult meg.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az inflációs kilátásokat illetően egyrészt meg kell említeni a formálódó harmadik rezsicsökkentés várt hatását. Mivel sem a mérték, sem a termékkör nem ismert, ezért ennek hatása még bizonytalan, de ha megvalósul, biztosan több tized százalékpontos további esést eredményez. Az utóbbi három hónap maginflációs mutatója is csökkent (kiesett belőle az őszi eleji dohánydrágulás), így az évesített mutató számításaink szerint 2,6%, ami előretekintve szintén megnyugtathatja a jegybankot.


Éppen ezért a monetáris tanács az inflációra hivatkozva tovább vághatja az irányadó kamatot, amennyiben az egyéb (elsősorban pénzügyi stabilitási) megfontolások nem szólnak ez ellen. A jegybank azonban már nem egyszer világossá tette, hogy addig fogja vágni a kamatot, ameddig csak lehet, így csak a csökkentés mértékével kapcsolatban lehetnek kérdések.

Címkék:
drágulás, infláció, gazdaság,