Pénzcentrum • 2025. március 21. 21:04
Egy új kutatás szerint a vaj növényi olajokkal való helyettesítése jelentősen csökkentheti a halálozási kockázatot, ami ellentmond annak a közösségi médiában terjedő trendnek, amely a vajat és az állati zsírokat részesíti előnyben a növényi olajokkal szemben.
A Harvard T.H. Chan School of Public Health kutatói által végzett vizsgálat kimutatta, hogy a magasabb vajfogyasztás 15%-kal növeli a halálozási kockázatot, míg a növényi alapú olajok - beleértve a szója-, repce- és olívaolajat - fogyasztása 16%-kal csökkenti azt.
A tanulmány szerint már napi 10 gramm vaj növényi olajokkal való helyettesítése is 17%-kal alacsonyabb összhalálozási és rákkal összefüggő halálozási kockázatot eredményez. A kutatók több mint 221 000 résztvevő 33 éves étkezési adatait elemezték - írta a CNN.
Az eredmények ellentmondanak annak a közösségi médiában terjedő nézetnek, miszerint a vaj egészségesebb választás lenne. Több befolyásos személy, köztük Robert F. Kennedy Jr. egészségügyi miniszter és Dr. Paul Saladino is az állati zsírok mellett kampányol, azonban a tudományos bizonyítékok nem támasztják alá állításaikat.
A kutatás vezetője, Walter Willett professzor hangsúlyozza, hogy nem kell teljesen száműzni a vajat az étrendből, de a növényi olajokkal való részleges helyettesítése jelentős egészségügyi előnyökkel járhat hosszú távon.
NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)
Az olíva-, repce- és szójaolaj bizonyult a legkedvezőbb hatásúnak az egészségre, köszönhetően magas omega-3 zsírsav tartalmuknak. Ugyanakkor a szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy minden olajat mértékkel kell fogyasztani, hiszen kalóriatartalmuk jelentős.
A kutatók azt javasolják, hogy érdemes változatosan használni a különböző növényi olajokat, és a vajat csak olyan alkalmakkor fogyasztani, amikor annak jellegzetes íze valóban fontos szerepet játszik az ételben.