Neked is ilyen bőrtípusod van? Ekkora a bőrrák kockázata: itt vannak a friss rizikófaktorok

Pénzcentrum2024. április 10. 14:15

A tudományos közösség újraértékeli a napozás előnyeit és hátrányait: hangsúlyozzák a napfénynek a D-vitamin-termelésre, a mentális egészségre és a vérnyomás csökkentésére gyakorolt pozitív hatásait, eközben az UV-védelemmel kapcsolatos tanácsokat egyre inkább testreszabják, figyelembe véve az egyes csoportokra jellemző kockázatokat - tudósított a Daily Mail.

A nyári időszak közeledtével egyre gyakrabban hallhatjuk a fényvédelem fontosságát hangsúlyozó tanácsokat, amelyek a bőrrák megelőzésétől kezdve a ráncok elkerüléséig számos témát érintenek - azonban a szakértők a korábbi intelmekkel szemben egyre inkább hangsúlyozzák a napozás pozitív élettani hatásait is. Richard Weller, az Edinburgh-i Egyetem orvos-bőrgyógyász professzora szerint korábban túlságosan is a bőrrák kockázataira koncentráltunk, figyelmen kívül hagyva a napfény számos jótékony hatását: ilyen például a D-vitamin termelés, a mentális egészség javítása, a látás védelme vagy az alvásciklus szabályzása.

Az új megközelítés értelmében mindenkire más, bőrének egyedi tulajdonságai alapján meghatározott napvédelmi tanácsok érvényesek: a sötétebb bőrszínű emberek esetében például úgy vélik, hogy számukra előnyösebb lehet, ha kevesebb fényvédő szert használnak. Dr. Derrick Phillips, londoni bőrgyógyászati tanácsadó, egyben a Brit Bőr Alapítvány szóvivője kiemelte, hogy az UV-kitettség és a bőrrák közötti kapcsolat az említett csoport tekintetében például nem olyan erős.

Az ausztrál QIMR Berghofer Orvosi Kutatóintézet és a Rákellenes Tanács által is támogatott új irányelvek szerint célszerű differenciált megközelítést alkalmazni. Anne Cust, a Sydney-i Egyetem rákepidemiológia professzora szerint ezek az irányelvek hangsúlyozzák az egyéni alapon meghatározott előnyök és rizikófaktorok fontosságát.

Ausztráliában rendkívül magas az UV-sugárzás, amiből egyenesen következik, hogy a térségben magas a bőrrák előfordulási aránya is. Az új megközelítés hátterében álló kutatások többek között azt vizsgálták, hogy mennyi napozásra van szükség ahhoz, hogy a szervezetünk elegendő D-vitamint termeljen anélkül, hogy a bőrük leégne.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az új ajánlások szerint célszerű mindenkinek naponta rövidebb ideig fényvédőszer használata nélkül a napfényben tartózkodni.

Az új napvédelmi megközelítések világszerte arra ösztönzik az embereket, hogy átgondolják UV-védelmi szokásaikat és figyelembe vegyék egyedi adottságaikat, igényeiket. Fontos kiemelni továbbá azt is, hogy miközben egyre több bizonyíték támasztja alá a napfény pozitív hatásait – például, hogy a napozás képes csökkenteni a vérnyomást -, továbbra is határozottan oda kell figyelnünk arra, hogy ne égjünk le a napon. Az a célunk, hogy megtaláljuk az egyensúlyt, kiélvezve a napfény nyújtotta előnyöket, elkerülve az UV-sugárzás káros hatásait.

Címkék:
egészség, napozás, rák, vitamin, naptej, d-vitamin, bőrrák, szakértők, mentális egészség, vitaminhiány,