Mérgező eprekre figyelmeztet a hatóság: itt nagyon vigyázni kell, milyen gyümölcsöt vesz az ember

Pénzcentrum2024. április 9. 17:45

Egy brit kormányzati vizsgálat rámutatott, hogy az Egyesült Királyságban forgalmazott eper 95 százaléka tartalmaz az egészségre káros perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagokat (PFAS). Az említett vegyi anyagok összefüggésbe hozhatók többek között a rákkal, a magas koleszterinszinttel és az alacsony születési súllyal - számolt be a Daily Mail.

Az Egyesült Királyságban végzett kormányzati vizsgálatok során kiderült, hogy a brit szupermarketekben kapható gyümölcsök és zöldségek jelentős része tartalmaz PFAS-t, azaz perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagokat. Ezek az ember által előállított vegyi anyagok rendkívül tartósak, nem bomlanak le a szervezetben és több súlyos egészségügyi problémával hozhatók összefüggésbe. A tesztelt termékek közül az eper mutatta a legmagasabb, 95 százalékos szennyezettségi arányt. További érintett termékek között szerepel a szőlő, a cseresznye, a spenót, a paradicsom és az őszibarack.

A PFAS vegyi anyagokat széles körben használják ipari alkalmazásokban, például főzőedényekben, textíliákban és tűzoltó habokban. Ezek a vegyületek nem csak az élelmiszerekkel kerülhetnek kapcsolatba, hanem a talajjal és a víztározókkal is. Az egészségügyi kockázatok között szerepelnek a rák kialakulásának megnövekedett esélye, immunrendszeri problémák és fejlődési rendellenességek.

Nick Mole, a Pesticide Action Network UK munkatársa hangsúlyozza az aggodalmakat ezekkel a vegyi anyagokkal kapcsolatban, kiemelve annak fontosságát, hogy jobban megértsük ezeknek az "örökkévaló vegyi anyagoknak" az egészségügyi hatásait. Jelenleg több mint 10 000 PFAS vegyi anyag létezik, néhányuk pedig soha nem bomlik le.

A globális talajvízminták jelentős része meghaladja a biztonságos határértékeket. Az Egyesült Királyságban 25 PFAS-peszticidet használnak jelenleg, amelyek közül hatot rendkívül veszélyesnek minősítenek. A Pesticide Action Network UK arra sürgeti a kormányt, hogy tiltsa meg ezeket a peszticideket és segítse a gazdálkodókat biztonságosabb alternatívák megtalálásában.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az Egészségügyi Világszervezet az egyik PFAS típust már emberi rákkeltő anyagnak nyilvánította. Különös aggodalomra ad okot a gyerekek toxinoknak való kitettsége. Dr. Shubhi Sharma szerint sürgős intézkedésekre van szükség annak érdekében, hogy ne növeljük tovább ezt a mérgező terhet.

Címkék:
egészségügy, eper, szamóca, káros, egyesült királyság, brit, eperszedés, eperszezon,