Forrnak az indulatok a magyar iskolákban: ezek a dolgozók kimaradtak a zsíros béremelésből

Pénzcentrum2024. április 9. 10:29

A Független Egészségügyi Szakszervezet szerint az iskolai védőnők többsége kimaradt a szakdolgozói béremelésből. Márciusban átlagosan 20 százalékos fizetésemelést kellett volna kapniuk, hasonlóan a kórházban dolgozó ápolókhoz- összegezte az RTL Híradó riportjában. 

A Független Egészségügyi Szakszervezet szerint az iskolai védőnők többsége kimaradt a szakdolgozói béremelésből. Márciusban átlagosan 20 százalékos fizetésemelést kellett volna kapniuk, hasonlóan a kórházban dolgozó ápolókhoz. Sokan közülük azonban elégedetlenek, mivel néhányan csak 6 vagy 8 százalékot kaptak.

Azonban a  Belügyminisztérium állítása szerint az érintett dolgozók túlnyomó többsége elégedett az emeléssel. Annak ellenére, hogy a megkérdezettek közül többen panaszkodtak arra, hogy

az ígért 20%-os béremelés helyett, 6%-ot kapott

- írta a közösségi médiában az egyik érintett. Csökkentették az éjszakai pótlékot is, így sokan 170 ezer forint mínuszba jönnek ki a hónap végén a védőnők. Kiemelték azt is, hogy a pótlékokat, amiket be kell építeni a bérbe, hibásan béremelésként értelmezték. Az intézményenként eltérő mértékű béremelések sem tesznek jót a szakmának, a bérek egyenlőtlensége feszültséget okoz. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Címlapkép forrása: MTI/Bruzák Noémi

Címkék:
egészség, iskola, béremelés, egészségügy, védőnő,