Sosem fogyunk, ha ezt nem tartjuk be: itt a sikeres diéta kulcsa, lehet, hogy nem gondoltál rá

Pénzcentrum2024. április 7. 17:34

A CNN egyik podcastjának legújabb évada a testsúly és az egészség összefüggéseit tárgyalja, beleértve a menopauza idején tapasztalható súlygyarapodást és az új fogyókúrás gyógyszereket. Egy professzor szerint a kalóriadeficit továbbra is a fogyás kulcsa, de számos egyéb tényező - mint az étrend típusa és a jóllakottság érzése - is fontos szerepet játszik - írja cikkében a CNN.

A CNN "Chasing Life With Dr. Sanjay Gupta" című podcastjának kilencedik évada a testsúly és az egészség közötti összefüggéseket tárja fel, különös tekintettel a menopauza idején tapasztalható súlygyarapodásra és az új fogyókúrás gyógyszerekre. A sorozatban Christopher Gardner, a Stanford Egyetem professzora és a Stanford Prevenciós Kutatóközpont táplálkozási tanulmányainak vezetője osztja meg kutatásainak eredményeit. Gardner szerint bár a kalória bevitel és kiadás aránya fontos a súlycsökkentésben, számos más tényező is szerepet játszik, mint például az étrend típusa és az étkezések gyakorisága.

Gardner kiemeli, hogy bár a testmozgás fontos, elsősorban az étrend határozza meg a súlyvesztést, mivel a testmozgás növelheti az éhségérzetet és így több kalória elfogyasztását kívánja. Egy 2023 novemberében publikált tanulmányban Gardner és csapata az egészséges mindenevők és vegánok étrendjének kardiometabolikus hatásait vizsgálta ikrek körében. A kutatás rámutatott arra is, hogy bár általánosságban minden diétánál a kalóriadeficit volt a kulcs a súlyvesztéshez, az egyes diéták között csak néhány kilogrammnyi különbség volt tapasztalható, míg ugyanazon diétán belül akár 60 kilogrammos eltérések is előfordultak.

A sikeres fogyás titka Gardner szerint abban rejlik, hogy korlátozzuk a kalória bevitelt anélkül, hogy túlzottan éhesek lennénk. Az étrendnek hosszú távon fenntarthatónak kell lennie, figyelembe véve az egyéni jóllakottság érzetét. Gardner öt tippet ajánlott:

  • Kerülni kell az alacsony minőségű szénhidrátokat.
  • Növelni kell a rostban gazdag ételek fogyasztását.
  • Gyakorolni kell a tudatos étkezést.
  • Elfogadni, hogy nem könnyű megváltoztatni az étkezési szokásokat.
  • Meg kell találni az örömöt az evésben.

Gardner hangsúlyozza annak fontosságát is, hogy legyünk türelmesek magunkhoz ebben a változási folyamatban.

Címkék:
egészség, fogyás, diéta, étrend kiegészítő, kalória, étrend, fogyókúra, étrendkiegészítő, étrend-kiegészítő,