Veszélyes mérget találtak a vízben a gödi Samsung-gyárnál: hogy kerülhetett ki az üzemből?

Pénzcentrum2024. április 5. 08:44

Óriási mennyiségben találtak magzatkárosító oldószerta gödi Samsung-gyárnál egy csőtörés után, amikor sok víz folyt ki a földekre. A Greenpeace szerint egyelőre nem tudni, hogy a csőtörés során ipari vagy kommunális szennyvít folyt-e ki, de egyikben sem elfogadható ilyen mennyiségű szennyezés.

Akkumulátorgyártáshoz használt, magzatkárosító oldószert talált a Greenpeace Magyarország a gödi Samsung-üzem mellett kiömlő szennyvízben. A szervezet közölte: februárban vettek mintákat a Göd-ÉRT Egyesülettel közösen, mikor egy csőtörés miatt sok víz kifolyt egy termőföldre.

A mintákat vizsgálva jelentős mennyiségben N-metil-pirrolidont találtak. A születendő gyermekek egészségére veszélyt jelentő NMP nevű vegyület az akkumulátorgyártásban is használatos, súlyos szemirritációt okozhat, valamint irritálhatja a bőrt és a légutakat.

Az egyelőre nem nyilvános, hogy a csőtörés során ipari vagy kommunális szennyvít folyt-e ki, ám a szervezet szerint az oldószernek semmi keresnivalója nem lenne a kommunális szennyvízben, de az ipariban sem feltétlenül elfogadható ez a mennyiség. Követelik, hogy a hatóságok árulják el, honnan került oda az anyag, és ha kiderül, hogy a gyárból, akkor biztosítsák, hogy ez ne történhessen meg mégegyszer.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Címlapklép: Szigetváry Zsolt, MTI/MTVA

Címkék:
egészség, víz, samsung, vízminőség, greenpeace, környezetszennyezés, samsung göd, csőtörés,