Nehéz hétvége elé néz 10-ből 3 magyar: sokan nem készültek, húsvét után jöhet csak fellélegzés

Pénzcentrum2024. március 29. 10:51

A pollenterhelés országosan magas és a hét második felében várhatóan tovább erősödik, a következő hét elején azonban az esőzések és a lehűlés hatására lecsökkenhet - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Környezetegészségügyi Laboratóriumi Osztálya. A nyír pollenkoncentrációja országosan magas, több helyen a nagyon magas szintet is elérheti - írták.

A fűz és a juhar pollenszemei közepes, helyenként magas koncentrációban lehet jelen, a nyáré, a kőrisé, valamint a ciprus- és tiszafaféléké jellemzően közepes. A platán, valamint a gyertyán virágporának mennyisége az alacsony-közepes tartományban alakulhat. Alacsony koncentrációban jelen van még az éger, a szil, a és a mogyoró pollenje.

Már a tölgy, a dió, a sásfélék, a komlógyertyán, valamint a pázsitfűfélék virágpora is jelen van, koncentrációja fokozatosan emelkedik, hamarosan elérheti a tüneteket okozó közepes szintet. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

Nem árt előre felkészülni

A pollenek már év eleje óta jelen vannak, azonban a tavaszi jó idő beköszöntével kezd egyre több allergén a levegőbe kerülni a fák, bokrok virágzása és a szárazabb napokon nő a koncentráció is. Így a szénanáthások tünetei áprilistól egyre erőteljesebben jelentkezhetnek.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) korábbi felmérése szerint a lakosság mintegy 20 százaléka szenved - orvos által diagnosztizált - pollenallergiában, de egyes becslések szerint valójában legalább a magyarok 30 százaléka szenvedi meg a jó időt. A tünetek napos, száraz, tavaszias időben erősebbek lehetnek, mint amikor esősebb.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az utóbbi negyedszázadban megkétszereződött az allergiások száma, becslések szerint ma Magyarországon legalább kétmillióan szenvednek a tünetektől. Európában már napjainkban is a lakosság harmada allergiás, de már az is lehet, hogy mára minden második európai allergiás valamire, erről a közelmúltban nem készültek felmérések, csak becslések vannak.

Április és szeptember között másfélszer annyit váltanak ki a magyar betegek allergia elleni készítményből, illetve antihisztaminból, antiallergén szemcseppből pedig tízszer annyi fogy, mint a téli időszakban korábbi közlések szerint. Az allergiaszezon kezdetén gyakran időszakos termékhiány is kialakul, annyian keresnek egyidőben egy-egy szert. Ezért érdemes időben gondoskodni a gyógyszerkészletek feltöltéséről!

Címkék:
egészség, allergia, húsvét, időjárás, egészségügy, hétvége, pollen, betegség, magyarok, pollenkoncentráció, pollenszezon, allergiaszezon, pollennaptár, nngyk, pollenallergia,