Hidegzuhany minden magyar dohányosra: újfajta mellékhatásra bukkantak, sokan szenvednek tőle

Pénzcentrum2024. március 22. 13:44

Egy friss kutatás szerint a dohányzás összefüggésbe hozható a tesztzsír egy olyan formájának növekedésével, amely számos súlyos betegség kialakulásához vezethet.

Egy, az Addiction folyóiratban megjelent tanulmány szerint már a dohányzás kezdetekor (hát még az egy életen át tartó cigarettázás során) számottevően növekedhet a hasi zsír, ami több súlyos betegség kialakulásához járul hozzá - írja a CNN. Dr. Germán Carrasquilla, a svéd Karolinska Intézet epidemiológusa és adjunktusa, a tanulmány vezető szerzője a kutatás kapcsán kifejtette, a növekedés különösen a zsigeri zsírra vonatkozik, amely a belső szerveket veszi körül és szabad szemmel egyáltalán nem látható.

S bár egy bizonyos mennyiségű zsigeri zsír normális és egészséges, a túlzott felhalmozódása gyulladást okozhat, ami elősegítheti krónikus betegségek kialakulását. Ez a zsírtípus ráadásul különösen veszélyes, mivel erős kapcsolatot mutat

  • a szívbetegségekkel,
  • a 2-es típusú cukorbetegséggel
  • és más anyagcsere-zavarokkal is.

A CNN-nek nyilatkozó orvosok szerint bár a kutatás eredményei meggyőzőek, további kutatásokra van szükség a dohányzás és a zsírnövekedés ok-okozati kapcsolatának teljes mértékű megértéséhez. 

A tanulmány szerzői egyébként kijelentették, hogy komolyabb erőfeszítésekre lenne szükség a dohányzás megelőzése, valamint a csökkentése érdekében. Azaz az embereknek új módszereket kellene találniuk a stresszkezelésre, a természetben való időtöltésre. Az első és legfontosabb lépés ugyanakkor annak kell lennie, hogy a dohányosok meghozzák azt az elszánt döntést, hogy leszoknak.

Címkék:
egészség, dohányzás, halál, kutatás, zsír, betegségek, súly,