Rettegett betegség ellenszerét találhatták meg: rengeteg magyar betegnek jelentene megváltást

Pénzcentrum2024. március 20. 11:15

A Nobel-díjas Crispr génszerkesztési technológiát alkalmazva a tudósok sikeresen eltávolították a HIV vírust fertőzött sejtekből, ami egy molekuláris szintű "ollóként" működik, így az ígéretes eredmények ellenére még számos kutatásra van szükség a terápia biztonságosságának és hatékonyságának igazolásához - számolt be a BBC.

A Crispr génszerkesztési technológia, amely Nobel-díjat nyert, új reményt kínál a HIV vírus elleni küzdelemben. Tudósok szerint ezzel a módszerrel sikerült eltávolítaniuk a vírust a fertőzött sejtekből. Ez az eljárás molekuláris szinten működik, hasonlóan egy ollóhoz, lehetővé téve a DNS "rossz" részeinek kivágását vagy inaktiválását. A kutatók bíznak abban, hogy idővel teljes mértékben képesek lesznek megszabadítani a szervezetet a vírustól, ám hangsúlyozzák, hogy még jelentős kutatásra van szükség annak biztonságosságának és hatékonyságának igazolására.

A jelenlegi HIV-gyógyszerek bár megállítják a vírus terjedését, de nem tudják azt teljesen kiirtani. Az Amszterdami Egyetem kutatócsoportja egy orvosi konferencián ismertette eredményeit, amelyeket egyelőre csak "koncepcióbizonyításként" kezelnek, jelezve, hogy még hosszú út áll előttük a gyógymód kifejlesztéséig.

Dr. James Dixon, a Nottinghami Egyetem docense szerint további vizsgálatokra van szükség az eredmények megerősítéséhez egy egész szervezetben történő alkalmazhatóság tekintetében. Más tudósok és vállalatok is dolgoznak Crispr-alapú megoldásokon a HIV ellen. Az Excision BioTherapeutics például arról számolt be, hogy három HIV-fertőzött önkéntesnél 48 hét után nem jelentkeztek komoly mellékhatások.

Dr. Jonathan Stoye, a Francis Crick Intézet vírusszakértője szerint azonban minden olyan sejt megtisztítása a szervezetből, amely rejtőzködhet és tartalmazhatja a vírust, rendkívül nagy kihívást jelent. Aggodalomra ad okot továbbá a kezelés lehetséges célponton kívüli hatásai és hosszú távú mellékhatásai is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A HIV az immunrendszer sejtjeit fertőzi meg és támadja meg, saját gépezetüket felhasználva újabb víruspéldányok előállítására. Még hatékony kezelés mellett is bizonyos sejtek látens állapotba kerülhetnek, tartalmazva ezzel a HIV DNS-t anélkül, hogy aktívan új vírust termelnének. A legtöbb fertőzöttnek életük végéig antiretrovirális kezelésre van szükségük; ha abbahagyják ezeknek gyógyszereknek szedését, a lappangó vírus ismét aktivizálódhat. Noha néhány esetben agresszív rákterápia révén sikerült "meggyógyítani" fertőzötteket azáltal, hogy kiirtották fertőzött sejtjeik egy részét, ez sosem lenne ajánlott módszer pusztán HIV kezelés céljából.

Címkék:
egészség, vírus, kezelés, hiv, tudósok, fertőzött, egészség megőrzése, vírus hírek, vírusfertőzés,