Fuldoklott a gyerek, mégsem tudták ellátni: veszélyesen lassú az új orvosi ügyeleti rendszer?

Pénzcentrum2024. március 19. 09:15

Nem tudtak ellátni a gyerekorvosi ügyeleten egy fuldokló kisfiút, mert az orvos nem tudott belépni az informatikai rendszerbe, asszisztense pedig késett. A gyereket végül a váci kórház gyerekosztályán, soron kívül fogadták.

A váci kórház gyerekosztályán, soron kívül látták el azt a kisfiút, akit a szülei március 15-én reggel 8 órakor  vittek be a váci gyerekorvosi ügyeletre. Ott ugyanis hiába volt orvos, asszisztense nélkül nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe, így pedig ellátni sem tudta a kétéves, fulladó gyereket. Az RTL Híradó riportjában az egyik szülő arról beszélt, végül az orvos megvizsgálta a gyereket, de onnan továbblépni nem tudott, vényköteles gyógyszert nem tudott felírni, papír alapon rögzítette az ellátást. Azt állítja, hiába nem kaptak ellátást az ügyeleten, a mentőszolgálattól 45 percen keresztül nem tudtak telefonon segítséget kérni.

A csatorna emlékeztet, februártól Pest megyében összesen három házi gyerekorvosi ügyelet működik, az egyik a váci kórházban, a másik kettő Érden és Cegléden. Az Országos Mentőszolgálat szerint az ügyeletes asszisztens aznap „elnézte a beosztását, késett, így 9 órára ért be”. Mint kifejtették, a rendszerbe az ügyeletes orvos „magától is képes belépni, nem szükséges hozzá asszisztencia”.

A Magyar Orvosi Kamara már korábban is megfogalmazott javaslatokat az új ügyeleti rendszerről, ezeket most frissítve ismét elküldték a Belügyminisztériumnak. Mint mondták, az informatikai rendszer felkészületlen, ami nehézkessé teszi az adminisztrációt. Az ügyeletes orvosok nem férnek hozzá például a labor eredményekhez, és a kiváltott, rendszeresen szedett gyógyszerekhez sem. A MOK szerint korábban ígéretet kaptak a Mentőszolgálattól, hogy válaszolnak a javaslataikra „de az még nem érkezett meg”.

Címkék:
egészség, kórház, orvos, orvosi ellátás, ügyelet, rendszer, gyerekorvos, orvosi kamara, orvosok,