Ez történhet a testeddel, ha napi 4 doboz energiaitalt megiszol: így járt a 36 éves édesapa

Pénzcentrum2024. február 28. 07:03

Andy Hammond korábban napi két liter Monster energiaitalt fogyasztott és súlyos egészségügyi problémái alakultak ki, miután 20 évig tartó függősége következtében veseköveket diagnosztizáltak nála - közölte a DaliyMail.

Andy Hammond korábban a brit hadseregben szolgált és már hosszú ideje küzdött energiaital-függőségével. Naponta akár két liter Monster energiaitalt is elfogyasztott. Az ünnepi időszakban azonban váratlanul összeesett az otthonában, és karácsony napján kórházba került. A kivizsgálás során kiderült, hogy egy 4 mm széles vesekövet találtak a szervezetében. 

Az orvosok azt feltételezik, hogy a vesekövek kialakulása összefüggésbe hozható energiaital-fogyasztásának aránytalanul magas mértékével. Bár konkrét bizonyítékot nem találtak erre vonatkozóan,

több tanulmány is utal arra, hogy az energiaitalok túlzott fogyasztása egészségügyi problémákhoz vezethet.

A férfi tinédzserkorától kezdve rendszeresen fogyasztott energiaitalokat, melyek közül a Monster lett a kedvence. Elmondása szerint nem az ízük miatt kedvelte őket annyira, hanem inkább megszokásból itta őket. A helyzet azonban drámaian megváltozott 2023 decemberében, amikor súlyos tünetek jelentkeztek nála, úgymint véres vizelet és súlyos húgyúti fertőzés. Majd két nappal később otthonában összeesett.

A Hartlepooli Egyetemi Kórházba szállítva CT-vizsgálattal állapították meg a nagy vesekövet. Műtétre került sor, melynek során egy sztentet helyeztek el a veséi és húgyhólyagja között annak érdekében, hogy segítsék a vizeletürítést.

A volt katona az eset után ébredt rá arra, hogy sürgősen életmódváltásra van szüksége. Az orvosok arra is felhívták a figyelmet, hogy ezek az esetek azért is nagyon veszélyesek, mert ha valaki nem kerül időben orvoshoz, akár vérmérgezést is előidézhet a szervezetben, melynek kimenetele akár halál is lehet. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ahogy azt korábban mi is megírtuk Magyarországon is többször szóba került már az energiaital betiltása a fiatalok körében, de egyelőre konkrét döntés még nem született a témában. A Pénzcentrum videóblogjában, a CashTag-ben mi is foglalkoztunk a témával. A Cashtag utána járt, hogy mennyire van alapja a meglévő visszhangnak a társadalomban, ami az energy drinkeket övezi. A több megkérdezett szakértő közül először Dr. Zacher Gábor, főorvost, oxyológust, mentőorvost fejtette ki a véleményét a témában, hogy valóban nagyobb kockázattal jár-e az energiaital fogyasztása a kávénál.

 

Címkék:
egészség, kórház, egészségügy, energiaital, betegség, koffein, betiltás, vese, ,