Tömegesen terjed a hányás, hasmenés már hetek óta: a covid már csak hab a tortán?

Pénzcentrum2024. február 23. 10:35

A múlt héten két tömeges, közösségi gastroenteritis-járványról érkezett jelentés - írja az Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) péntek reggeli jelentése. Egy óvoda és egy idősek otthona érintett, a vezető tünetek a láz, a hasmenés és a hányás voltak. Az esetek hátterében calici- és rotavírus állhat.

A 2024. február 12. és 18. között továbbá a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek közül egy laboratóriumi vizsgálattal igazolt pertussis, vagyis szamárköhögés megbetegedést jelentettek; a beteg egy Bács-Kiskun vármegyei 2 hónapos gyermek, aki megbetegedését megelőzően nem részesült szamárköhögés elleni védőoltásban.

A 7. héten egy, importált eredetű vírusos haemorrhagiás láz megbetegedés került a nyilvántartásba. A Pest vármegyében élő, 63 éves magyar nőbeteg a betegség lappangási idejében Srí Lankán és a Maldív-szigeteken nyaralt, ott akvirálta a fertőzést. A tünetek láz, hányinger, fáradékonyság, izomfájdalom, csontfájdalom, ízületi fájdalom, fejfájás, szem mögötti fájdalom voltak. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták.

Terjed a hányás-hasmenés

Egy Pest vármegyei óvodában 2024. február 13-19. között 115 fő exponáltból 35 fő (30 gyermek, 5 dolgozó) betegedett meg enterális tünetekkel. A vezető tünetek a hányás, a hasmenés és láz voltak, amelyek 2-3 nap alatt rendeződtek, kórházi ápolást egy beteg sem igényt. Egy beteg gyermeknél történt diagnosztikus székletvizsgálat, amelynek eredménye calicivírus pozitívnak bizonyult. A járvány feltehetően kontakt úton terjedt, az élelmiszer- eredet nem merült fel. Az intézményvezető saját hatáskörben a higiénés rendszabályokat megszigorította.

Egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei idősek otthonában 49 fő enterális megbetegedését jelentették (exponáltak száma: 252 fő). A járvány 2024. február 2-án kezdődött. A tünetek hányás és hasmenés voltak, kórházi ápolás nem vált szükségessé. A járvány kialakulásában az élelmiszer-eredet nem merült fel. Nyolc fő székletmintájának laboratóriumi vizsgálati eredménye 3 esetben rotavírus pozitív lett, A területileg illetékes járási hivatal népegészségügyi osztályának munkatársai a helyszíni vizsgálat alapján felhívták a figyelmet a fokozott fertőtlenítésre, a kézhigiénés és infekciókontrol szabályok betartására, valamint a védőfelszerelések használatára.

Címkék:
egészség, járvány, egészségügy, gyermek, betegség, beteg, betegek, tünet, tünetek, láz, nngyk,