Nem csitul a vakcinabotrány: 10 milliós bírságot kapott az NNGYK egy 1,5 milliárdos hibáért

Népszava2024. február 22. 09:40

Vakcinabeszerzési hiba miatt tízmillió forintos büntetést kapott a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNGYK). A törvényességi ellenőrzés állapította meg, hogy a hatóság nem tudta meggyőzően bizonyítani őszi Moderna-vakcinabeszerzés feltétlen szükségességét - írja a Népszava. Az eljárást hivatalból indította a Közbeszerzési Hatóság elnöke, a Közbeszerzési Döntőbizottság február 20-án tette közzé az elmarasztalást.

A törvényességi ellenőrzés megállapította, hogy az NNGYK nem tudta meggyőzően bizonyítani a vakcinabeszerzés feltétlen szükségességét, ahogy azt sem, hogy a meghívásos vagy a tárgyalásos eljárásra előírt határidők nem lennének betarthatók. A kifogásolt közbeszerzéssel az NNGYK 100 ezer adag Moderna vakcinát szerzett be, amelynek becsült értéke mintegy 1,5 milliárd forint - írja a lap.

Ahogy arról lapunk is beszámolt a kormány perben áll Pfizerrel, az őszi szezon előtt pedig csak a Modernától kért ajánlatot mintegy százezer dózisnyi vakcinára. A beszerzési tárgyalást is viszonylag későn, november végén folytatták le.

A pert 2023 januárjában indította a magyar állam ellen a Pfizer és a BioNTech, mert Magyarország 2022 novemberében az ukrajnai konfliktusra hivatkozva visszautasította a 2021-ben uniós keretszerződésben megrendelt hárommillió COVID-19 vakcina átvételét és kifizetését. Nem hazánk az egyetlen, a cégóriás ugyancsak pereli Lengyelországot is hasonló okból. Romániában pedig egy vakcinabeszerzési-botrány robbant ki, mivel az akkori kormány túl sok vakcinát rendelhetett, ezzel kárt okozva a román költségvetésnek.

Címkék:
egészség, kormány, egészségügy, oltás, védőoltás, vakcina, koronavírus, covid, pfizer, covid-oltás, covid-vakcina, moderna, koronavírus oltás, nngyk,