Nem elég a covid: tömegével betegszenek le most a magyarok hányás, hasmenés tünetekkel

Pénzcentrum2024. február 19. 09:44

Az év hatodik hetében ismét két tömeges, közösségi gastroenteritis-járványról érkezett jelentés - írja az Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) hétfő reggeli jelentése. A fertőzések során egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei átlalános iskola és egy baranyai idősek otthona volt érintett.

A 2024. február 5. és 11. közötti időszakban továbbá egy importált eredetű vírusos haemorrhagiás láz megbetegedés került a nyilvántartásba. A Budapesten élő, 29 éves magyar férfibeteg a betegség lappangási idejében Thaiföldön tartózkodott és ott fertőződött meg. A tünetek magas láz és végtagfájdalom voltak. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták.

Egy Borsod megyei általános iskolában 2024. január 23. és február 7. között (exponáltak száma: 331 fő) 66 tanulót érintő, hányás, hasmenés, néhány esetben hőemelkedés, láz, hasi fájdalom tünetekkel zajló, valószínűsíthetően virális járvány zajlott. A betegek 24 - 48 óra alatt tünetmentessé váltak, mintavételezésre nem került sor. A fertőzés terjedése feltételezhetően közvetlen kontaktus útján történt - írta az NNGYK jelentés.

Továbbá egy Baranya vármegyei idősek otthonában 2024. február 1-étől kezdődően 37 fő enterális megbetegedését jelentették (exponáltak száma: 95 fő). A vezető klinikai tünetek hányás és hasmenés voltak, kórházi ellátás egy beteg esetében sem vált szükségessé. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok a calicivírus kóroki szerepét igazolták. Az otthonban végzett járványügyi vizsgálat után a járvány tovább terjedésének megakadályozása érdekében a szükséges intézkedéseket megtették. A helyszíni vizsgálat alapján az étel eredet nem valószínűsíthető, a fertőzés terjedése feltételezhetően közvetlen kontaktus útján történt.

Az utóbbi hetekben több hányással, hasmenéssel - esetenként lázzal, fejfájással, vagy légúti tünetekkel - járó tömeges megbetegedést jelentettek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az ötödik héten Pest és Veszprém megyéből, a negyedik héten Csongrád-Csanádból. Az NNGYK 2024-es adatai alapján elmondható, hogy Campylobacteriosis és Salmonellosis okozta megbetegedésből kevesebb eset van, mint a 2023-as év azonos időszakában, vagy mint a 2018 és 2022 évek közti időszak mediánja. Amiből most jelentősen több van, az a Rotavírus-gastroenteritis. Az első 6 hétben már 1051 esetet jelentettek, ami nyolcszorosa a tavalyi számoknak. Bár nem ezek a tüneteik, meg kell említeni, hogy bárányhimlős és főként skarlátos megbetegedésből is több van jelenleg, mint a tavalyi év első 6 hetében előfordult.

Címkék:
egészség, járvány, fertőzés, egészségügy, magyarország, betegség, tünet, megbetegedés, tünetek, fertőzöttek, láz, nngyk, skarlát,