Újabb tervezet látott napvilágot: nem fizetne az állam az orvosi hibákért ilyen esetekben

Népszava2024. február 14. 08:16

Az állam az egészségügyi magánszolgáltatókkal kívánja megtéríttetni az általuk elkövetett hibák orvoslásának költségeit – ez a lényege annak a jogszabálytervezetnek, ami már olvasható a Belügyminisztérium honlapján, írja a Népszava. A javaslat szerint a fővárosi kormányhivataltól kaphatnak a jövőben fizetési meghagyást a magánszolgáltatók, ha a pácienseik kezelése vagy az annak nyomán kialakult szövődmény ellátása az állami intézményekben fejeződik be.

"Vége annak a gyakorlatnak, hogy a közegészségügy egyfajta ingyenes védőhálója lesz a magánegészségügynek" - szokta hangoztatni Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár. Az állami kórházak vezetői szerint az állami szféra a leggyakrabban a protézisműtétek szövődményeinek ellátásában kényszerül kisegíteni a magánegészségügyet. Előfordul, hogy a frissen beültetett ízületi protézis elfertőződik, ilyenkor szükség van az eszköz cseréjére is. Viszont az már nem hagyományos, hanem úgynevezett revíziós protézis, ami sokkal drágább, mint az, amit el kellett távolítani - írják.

A magánszolgáltatóknak eddig is kötelező volt szerződniük úgynevezett háttérszolgáltatásokra az állami kórházakkal, például intenzív ellátásra, illetve azoknak  a szövődményeknek a kezelésére, amely már meghaladták a szakmai lehetőségeiket. A legtöbb esetben a magánszolgáltató csak az úgynevezett „készenléti” éves díjat fizette a közkórháznak a többit az egészségbiztosítóval számolta el az intézmény - írja a lap.

A NEAK azt közölte: a társadalmi egyeztetésen lévő tervezet célja, hogy ha valakit a magánellátásban nem a szakmai szabályoknak megfelelően kezelnek, és emiatt állami ellátásban szükséges tovább kezelni, akkor az utóbbi költségét a felelős magánszolgáltató köteles legyen az Egészségbiztosítási Alap számára utólag megtéríteni. Mint írták, ez azért fontos, mert a magánellátásból eredő profit a magánszolgáltatónál jelenik meg, ezért joggal várható el, hogy a szolgáltató viselje a tevékenységével járó kockázatot is, mintegy szavatolva munkája minőségét.

Jelenleg a szolgáltatókat védi valamilyen módon a szakmai felelősségbiztosítás a nem várt eseményekből adódó károktól

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

– mondta Lancz Róbert, a Primus Magánegészségügyi Szolgáltatók Egyesületének elnöke. Szerinte miután ezekben a biztosításokban ma nincs a tervezetben említett szolgáltatás megfizetésére vonatkozó rész, ha a jogszabály hatályossá válik, ezekre is ki kell terjeszteni ezeket a biztosításokat.

Címkék:
egészség, kórház, orvos, egészségügy, állam, hiba, magánellátás, tervezet, ellátás, alapellátás, betegellátás, magánegészségügy,