Betegszabadság 2024: mennyi betegszabadság jár a betegszabadság kalkulátor szerint?

Pénzcentrum2024. február 11. 14:02

Életünk során számtalan alkalommal esünk át enyhébb, vagy súlyosabb lefolyású betegségeken, amelyek időnként olyannyira meg tudják terhelni szervezetünket, hogy képtelenné válunk mellette a munkánk ellátására. Ilyen helyzetekben jól jön néhány napnyi betegszabadság, ami alanyi jogon jár mindenkinek, aki a Munka Törvénykönyvének hatálya alá tartozik. Na de mégis, mi a betegszabadság lényege, mennyi a betegszabadság mértéke, illetve mi a különbség a betegszabadság és a táppénz között?

A betegszabadság 2024 évében is nélkülözhetetlen, alanyi jogon járó juttatása a magyar dolgozóknak: cikkünkben megválaszolunk minden fontos és gyakori kérdést, ami felmerülhet a betegszabadság 2024 évi tudnivalóival kapcsolatban. Járjunk utána, mi a betegszabadság lényege, hogyan számol a betegszabadság kalkulátor 2024 évében a betegszabadság törvény szerint! Amellett, hogy megtudhatod, mi a betegszabadság táppénz különbség, és hogy mennyi a betegszabadság összege, azt is eláruljuk, hogy betegszabadság mennyi jár egy magyar dolgozónak minden munkaévben, és hogy a betegszabadság hány százalék juttatást takar a bérünk függvényében!

Mi a betegszabadság?

A betegszabadság egy olyan ellátás, amelyre minden magyar munkavállaló alanyi jogon jogosult – ennek feltételeit és keretrendszerét a betegszabadság törvény szabja meg (Munka Törvénykönyve; 1997. évi LXXXIII. törvény). Mindenki jogosult a meghatározott ideig tartó betegszabadság kivételére, aki saját betegsége okán (járóbeteg, fekvőbeteg) képes igazolást adni keresőképtelenségéről – a keresőképtelenségi igazolást a háziorvosunk állítja ki, betegszabadság igény esetén hozzá forduljunk segítségért.

Mi a különbség a betegszabadság és a táppénz között?

A betegszabadság és a táppénz közötti különbség eltér a juttatás mértékében és a keresőképtelenség mibenlétében is – míg a betegszabadság 2024 évében változatlanul a dolgozó betegségére jár (a dolgozó saját betegségére való tekintettel nem tudja a munkáját ellátni), táppénzre elmehetünk a keresőképtelenség egyéb eseteiben is, a táppénz kódoknak megfelelően (ilyen pl. a beteg gyermek ápolása, a hatósági elkülönítés vagy a veszélyeztetett terhességi táppénz).

A táppénz - a betegszabadsággal szemben - naptári napokra jár, időtartama maximum 1 éven keresztül állhat fenn, a táppénzes juttatás összegét pedig befolyásolja, hogy milyen táppénz kóddal lettünk bejelentve (pl. üzemi baleset). A táppénz összege alapesetben a napi átlagkereset 50-60%-a, bizonyos esetekben viszont a bér 100%-a jár, amelyből 15%-os személyi jövedelemadó kerül levonásra – egyes esetekben az állam, más esetekben a munkáltató fizeti.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mennyi betegszabadság jár egy munkaévben?

A betegszabadság törvény meghatározza, hogy évente 15 munkanapnyi betegszabadság jár egységesen, minden magyar dolgozó számára – ez alatt a 15 nap alatt a dolgozó a foglalkoztatója költségén pihenhet otthon vagy az egészségügyi intézményben. Ha évközben munkahelyet váltunk, úgy a munkaév hátralévő részével arányosan járnak a betegszabadság szabadnapjai is, ugyanúgy, ahogy a sima fizetett szabadság esetében.

A betegszabadság hány százalék 2024 évében?

A betegszabadság kalkulátor 2024 évében is meghatározza, hogy a betegszabadság 15 munkanapnyi időintervalluma alatt a távollevő dolgozónak a távolléti díj 70%-át köteles folyósítani a munkáltatója – vagyis a betegszabadság mértéke nagyban függ attól, hogy ki mennyit keres a munkahelyén.

Címkék:
egészség, táppénz, kalkulátor, betegség, törvény, dolgozó, betegszabadság, keresőképtelenség,