Ismeretlen eredetű kór bukkant fel Magyarországon: hányás és hasmenés a legfőbb tünet

Pénzcentrum2024. február 2. 12:26

2024. január 22. és 28. közötti időszakban bejelentett fertőző megbetegedésekről közölt új adatokat az NNGYK. A negyedik héten egy tömeges, közösségi gastroenteritis-járványról érkezett jelentés.

Egy Csongrád vármegyei idősek otthonában 2024. január 20-ától kezdődően gastroenteritis járvány zajlik, a tájékoztató megírásáig 267 fő exponáltból 60 fő betegedett meg (54 ellátott és 6 fő dolgozó), a vezető tünetek hányás, hasmenés voltak. Kórházi kezelés egy beteg esetében sem vált szükségessé. A betegektől származó székletminták eddig elvégzett diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok negatív eredménnyel zárultak, illetve további betegeknél kezdeményeztek mikrobiológiai vizsgálatot, amely még nem fejeződött be. A területileg illetékes járási hivatal népegészségügyi osztálya felhívta a figyelmet a higiénés rendszabályok betartására. Az intézmény saját hatáskörben fokozott fertőtlenítést és látogatási tilalmat rendelt el. A járványügyi vizsgálat alapján az étel eredet nem valószínűsíthető, a fertőzés feltételezhetően közvetlen kontaktus útján terjedt.

A 4. naptári héten a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek közül három morbilli, vagyis kanyaró megbetegedés gyanúját jelentették. Egy Pest vármegyei család 15 hónapos fiú gyermekével együtt Romániába utazott 2023 decemberében. A gyermek tünetei 2024. január 6-án, a hazaérkezéskor kezdődtek, orvoshoz csak a kiütések megjelenését követően fordultak. Az MMR védőoltásban nem részesült kisgyermeknél a virológiai vizsgálatok aktuális morbilli fertőzést igazoltak, amely importált eredetű volt. Egy 27 éves budapesti és egy 32 éves Pest vármegyei nőbetegnél a diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok nem erősítették meg a kanyaró klinikai diagnózisát.

A héten egy importált eredetű vírusos haemorrhagiás láz diagnózissal jelentett megbetegedés került a nyilvántartásba, a fertőzés hátterében Dengue vírust azonosítottak. A Veszprém vármegyében élő 40 éves magyar nőbeteg Mexikóban járt a lappangási időben, és ott fertőződött.

Tárgyhéten egy hazai eredetű Hantavírus okozta veseszindrómáról érkezett jelentés. Egy Heves vármegyei 18 éves férfibetegnél a laboratóriumi vizsgálatok a Hantavírus Dobrava kóroki szerepét igazolták - közölte az NNGYK.

Címkék:
vizsgálat, egészség, járvány, fertőzés, egészségügy, magyarország, betegség, étel, beteg, tünet, fertőzött, tünetek, fertőzöttek, vármegye, nngyk,