Halálos vegyszerekkel vannak tele a magyar otthonok: ezt kell tudni a narancssárga címkékről

Pénzcentrum2024. január 29. 16:03

A vegyi anyagok a mai világban már a mindennapjaink részét képezik és tagadhatatlan, hogy rendkívül sok előnnyel járnak együtt, sok esetben könnyítik meg az életünket. Azonban számos veszélyt hordoznak magukban, mind az egészségünkre, mind a környezetünkre, ezért jobb tisztában lenni, hogy mit hogyan kell használni és mit kell tenni, ha megtörténik a baj és véletlen lenyelünk valamit, vagy ránk kerülne. A takarítás közben használatos tisztítószerek számos olyan anyagot tartalmaznak melyek súlyos egészségkárosító hatással bírnak belélegzés, lenyelés, vagy akár már a bőrünkre kerülés esetén. De olyan ártalmatlannak tűnő dolgaink is, mint az illóolajok, körömlakklemosó vagy egy parfüm is ezen a listán helyezkednek el.

A vegyi anyagok elterjedése mindennapi életünkben előnyökkel jár, de egészségünkre és környezetünkre is kockázatot jelent. Az emberek aggodalma az elmúlt időszakban nőtt a környezetszennyezés és egészségügyi hatások miatt. Egy fókuszcsoportos kutatás során a témában jártas emberek interjúkat és online kérdőíveket alkalmazva felmérték a társadalom hozzáállást a kérdéshez. A vizsgálatok azt mutatják, hogy az emberek aggódnak az élelmiszer-biztonság és vegyi anyagok okozta kitettség miatt. Támogatják a humán biomonitoring vizsgálatokat és érdeklődnek, sőt kimondottan nyitottak az új információk iránt. Fontos cél a társadalmi tudatosság növelése és a szakpolitikai intézkedések kidolgozása a veszélyes anyagok emberre és környezetre való káros hatásának csökkentése érdekében.

Napjainkig több mint 350 000 vegyi anyagot és vegyi anyag-keveréket regisztráltak gyártás és felhasználás céljából, ami háromszor annyi, mint azt korábban becsülték.

A jelenleg kereskedelmi forgalomban lévő több százezer vegyi anyag többségére vonatkozóan nem ismertek a hosszú távú, alacsony szintű expozíció egészséghatásai, illetve a vegyi anyagok együttes jelenlétének egészségkockázatai

- hangsúlyozták a kutatási összefoglalóban. Sok esetben nem tudjuk, hogy hogyan terjednek a környezetben, hogy felhalmozódnak, eloszlanak vagy átalakulnak-e, illetve különböző koncentrációkban hogyan hatnak az élő szervezetekre.

A fókuszcsoportos beszélgetés során a résztvevők vegyi anyagokra vonatkozó kockázatészlelését és emberi
egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatos megítélését vizsgálva három alkategóriát azonosítottak:

  • az expozíció általános és speciális forrásai;
  • egészséghatás; és
  • megemlített, konkrét károsító egészséghatással. 

Érdekességként jegyzik meg a kutatásban, hogy a tisztítószerek mellett többen az általános források között említették az élelmiszereket is. A következő ábrán a kutatás főbb vizsgálati tényezőit összegeztük. Az interjús és kérdőíves kutatás során alapvetően arra keresték a választ, hogy milyen általános és speciális forrást azonosítanak a megkérdezettek az egészségkárosító anyagoknak, illetve, hogy melyeket aposztrofálják mérgezőnek, és milyen utakon gondolják az anyagok szervezetbe kerülését. 

Loading...

A kutatásból kiderül, hogy egészen sok információ birtokában vannak a megkérdezettek, szinte mindegyik anyagot, és általános vagy speciális forrást említették legalább ketten, de van több olyan kategória is, amit a 11 emberből 2-nél is többen mondtak. Ami viszont érdekes, hogy a szerveztbe kerülés útjának lehetőségei közül kizárólag a bőrünkön való bejutást említették. 

Háztartásban található konkrét anyagok 

A lakás minden pontján megtalálhatóak olyan háztartási szerek, amelyek mérgezést okozhatnak, különösen veszélyeztetve ezzel a kisgyermekek épségét és egészségét. A vegyi anyagok gyártóinak kötelessége, hogy a veszélyes anyagok és keverékek címkéjén kiemeljék a biztonságos használat fontosságát, és felhívják a figyelmet az egészségügyi kockázatokra, amelyek nem megfelelő használat esetén jelentkezhetnek. Ezenkívül bizonyos vegyszereket gyerekbiztos zárral kell ellátniuk. Ezek az intézkedések jelentősen csökkentik a mérgezéses balesetek előfordulásának esélyét, azonban a háztartási szerek biztonságos használata és tárolása már a felhasználók felelőssége.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Évente több száz mérgezéses baleset történik gyerekek körében, és ezek 60%-a az 1-4 éves korosztályt érinti. Ebben a korban a kicsik nagyon kíváncsiak és érzékenyek az érintésre és az ízlelésre, ezért a szülőknek biztonságos körülményeket kell teremteniük. A gyermekkori mérgezések legtöbbször a helytelen tárolás és a szülői figyelmetlenség következményei, amelyek megfelelő ismeretek és odafigyelés mellett megelőzhetők lennének. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ részletes dokumentumot bocsájtott ki, melyben olyan információk birtokába kerülhetünk, mint

  • milyen a termékeken található jelzőszimbólumok vannak és mit jelentenek, 
  • a termékek megfelelő használata
  • sőt, még rövid leírást is tartalmaz arról, hogy mi a teendő, ha valahogy a szervezetbe kerülnek ezek az anyagok.

A termékeken található szimbólumok melyekre figyelni kell és azok jelentése: 

A kiadványban részletes listát találhatunk konkrét termékekről, melyek bármelyik háztartásban előfordulhatnak. A következő táblázatban ezek közül összegyűjtöttünk néhányat. A táblázatban feltüntettük, hogy milyen figyelmeztetés van a csomagoláson, hogy miért jelent veszélyt és, hogy mi a teendő abban az esetben, ha esetleg már megtörtént volna a baj. 

Loading...

A táblában is jól látszik, hogy több vegyszer igen jelentős környezetkárosító hatással bír és ez nem csak a kémiai összetevőkre igaz, ezeknek a termékeknek a csomagolása, a legtöbb esetben nem lebomló anyagból készül, hogy jobban bírja a benne található vegyszer irritáló és maró hatását.  A természetre nézve, így ezek esetén a szelektív gyűjtés még jelentősebb. 

A Pénzcentrum kötelező visszaváltási rendszer kutatása

A Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem közösen végez kutatást, hogy felmérje és megvizsgálja, hogy milyen társadalmi hozzáállás jellemzi ezt az átállást. A kérdőív kérdései úgy lettek összeállítva, hogy a legtöbb aspektusból keletkezzen adat arra vonatkozóan, hogy milyen hatással lehet a lakosság mindennapjaira a visszaváltó rendszer, és hogy képet kapjunk arról, hogy milyen az alapvető társadalmi hozzáállás a kérdésben. A kérdőív teljesen anonim és önkéntes, mentes mindenféle gazdasági vagy politikai szándéktól. A kutatás eredményeiről a Pénzcentrumon megjelenő cikkekben folyamatosan beszámolunk majd. Előre is köszönjük, hogy válaszaival segíti kutatásunkat!

A cikkben használt kép forrása: nnk.gov.hu 

Címkék:
egészség, veszély, kutatás, takarítás, vegyszer, veszélyes, gyógyszeripar, nnk, vegyipar,