Ebben a magyar városban lehet most a legtöbb covidos: térképen a legfrissebb adatok

Pénzcentrum2024. január 18. 12:15

2024. második hetében a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagban csökkenő tendenciát mutatott. A mintavételi helyek többségénél csökkenés mérhető, stagnáló értékek Eger, Kecskemét, Pécs és Szekszárd esetében jelentkeztek - közölte az NNGYK. Emelkedés egyik vizsgált településen sem detektálható, írták.

Amíg a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyagának koncentrációja négy mintavételi helyen volt magas, és további 18 helyszínen az emelkedett tartományba esett az első héten, a második héten sehol sem mértek magas koncentrációt.

Miért csökkenhetnek az értékek, amikor a betegszámok emelkednek? Hogyha összevetjük a koronavírus és influenza örökítőanyag jelenlétének görbéjét a szennyvízben és az NNGYK által közölt légúti figyelőszolgálattól származó adatokat, az látható, hogy az orvoshoz fordulók számában az ünnepek alatt volt visszaesés, a második heti adatokban már emelkedés látszik. Ez az eltolódás a múlt évben is jellemző volt, visszaesés mutatkozott január végéig a szennyvíz adatok szerint, az orvoshoz fordulók számában viszont emelkedés. Ez azért lehet, mert a szennyvízben az örökítőanyag a beteg szervezetekből némi csúszással halmozódnak fel, így mutathatók ki az ilyen vizsgálatokban.

Az NNGYK által közöltek szerint a legtöbb helyen csökkenés mutatkozik a koncentrációban, stagnálás látszik Egerben, Szekszárdon, Pécsen és Kecskeméten.

Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy Egerben az első héten még magas volt a koncentráció, jelenleg már az emelkedett tartományba esik, viszont nem csökkenést, hanem stagnáló tendeciát mutattak ki.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

SARS-CoV-2 kimutatásának módszere

Az új koronavírus szennyvízből történő kimutatását 2020 júliusa óta végzi a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). A mintavételi helyek kiválasztása olyan megfontolás alapján történt, hogy a minták a lakosság minél nagyobb részét és lehetőség szerint az ország minden földrajzi területét reprezentálják. Így esett a választás a vármegyeszékhelyekre, a Budapest teljes területét és az agglomeráció egy részét ellátó három szennyvíztelepre, valamint öt további agglomerációs településre, amelyek szennyvizét egyesített mintaként vizsgálják. A vírusok egyenetlen eloszlása a szennyvízben kisebb települések esetén nagy mintavételi hibát okoz, és megnehezíti az eredmények értékelését, ezért is indokolt nagyobb létszámú lakosságot ellátó szennyvíztelepeket mintavételi helyszínnek választani. Fontos kiemelni, hogy a szennyvíztelepek által ellátott terület leggyakrabban nem esik egybe egy-egy település közigazgatási határával, a legtöbb telep jellemzően több települést lát el (az ellátott településeket a 2. ábra szemlélteti). A vizsgálatok így a hazai lakosság több mint 40%-át fedik le.

A szennyvíz mintákat a szennyvíztelepek üzemeltetői veszik, majd a vármegyei kormányhivatalok Népegészségügyi Főosztályainak munkatársai szállítják a NNGYK laboratóriumába. A vizsgálatok a mintavételt követő 48 órán belül kezdődnek el. A mintákból az ülepedő szennyeződések eltávolítása után ultraszűréssel koncentrálják a vírusrészecskéket, azután a koncentráció mérése a tisztított nukleinsavból digitális PCR technológiával történik.

Nem csak a covidot tesztelik

Azt is közölték, hogy a második héten az Influenza A vírus örökítőanyagának koncentrációja országos átlagban csökkenő tendenciát mutat a szennyvizekben. A héten 3 mintában haladta meg a koncentráció a kimutatási határt. Az Influenza A vírus szennyvízből történő kimutatását 2023 januárja óta végzi az NNGYK. A mintavételi helyek megegyeznek a SARS-CoV-2 kimutatásnál bemutatott nagyvárosokkal, így a vizsgálatok ebben az esetben is a hazai lakosság több mint 40%-át fedik le.

A szennyvíz mintákat a szennyvíztelepek üzemeltetői veszik, majd a vármegyei kormányhivatalok Népegészségügyi Főosztályainak munkatársai szállítják az NNGYK laboratóriumába. A vizsgálatok a mintavételt követő 48 órán belül kezdődnek el. A mintákból az ülepedő szennyeződések eltávolítása után ultraszűréssel koncentrálják a vírusrészecskéket, azután a koncentráció mérése a tisztított nukleinsavból digitális PCR technológiával történik. A folyamat azonos reakciótérben zajlik a SARS-CoV-2 kimutatással (multiplex PCR).

Címkék:
egészség, influenza, szennyvíz, járvány, egészségügy, lakosság, fertőzöttek, covid-19, covid, örökítőanyag, nngyk,