Megszólalt Vidnyánszky Attila: A színház veszélyes üzem

Pénzcentrum2023. december 21. 12:15

Interjút adott a színházi belsővizsgálat eredményéről Vidszányszky Attila, aki a súlyos balesetet követően beadta lemondását, azt viszont a minisztérium nem fogadta el. Most hogy lezárult a vizsgálat, lemondását visszavonta, amint viszont a miniszter már elfogadott.

A balesettel kapcsolatban az igazgató úgy fogalmazott, a vizsgálat megállapította, egyszemélyi felelőse nincs a balesetnek. Ezzel kapcsolatban azt mondta: örülök, hogy ez lett a vizsgálat eredménye, mert nagyon fájt volna, ha valamelyik munkatársamra rá lett volna égetve a közvetlen felelősség.

Vidnyánszky elmondta, a vizsgálat azt állapította meg, hogy több tényező szerencsétlen alakulása okozta a balesetet. Majd hangsúlyozta, a „színház veszélyes üzem; nyilván az igazgató és a rendező felelőssége, hogy minimalizálja a kockázatok lehetőségét, számát, de ezeket teljesen kiiktatni nem lehet, a színészeknek pedig meg kell tanulnia egy-egy díszletet használni.”

Felmondásának visszavonásáról azt mondta, összetett dolog, mert a színháznak működnie kell. És mivel az előadások többségét ő rendezte, nélküle nehezen felújíthatók. „Azt korábban mondtam, hogy amíg szükségeltetik, addig itt vagyok” - fogalmazott. Majd hozzátette, „újra kell gondolni a színházat: a repertoárunkat, a működési módunkat és a színészek szerződését is. (…) hangsúlyozom viszont, hogy bármilyen változást hajtunk végre, teljességgel nem zárhatjuk ki a balesetek lehetőségét.”

Címkék:
egészség, baleset, színház, balesetek, nemzeti színház,