Ennyibe kerül a pszichológus 2023-ban, itt vannak az órabérek: ezt a szakmát megéri tanulni

Pénzcentrum2023. december 11. 15:07

Egy nemrég végzett kutatás rávilágított arra, hogy meglepően magasan vannak a pszichoterapeuták óradíjai – még különleges szakirányú végzettséggel nem rendelkező szakemberek is magasabb óradíjat kérhetnek, mint egy jó IT szakértő.

100 magyar pszichológus óradíját gyűjtötte össze a Profifelkészítő.NET: kiderült, hogy a legtöbben 15 ezer forintért vállalnak egyéni tanácsadást, de nem ritkák a 18-20 ezer forintos alkalomdíjak sem. Az átlag konzultáció díja Magyarországon 16030 forint, ami magasabb, mint sok senior programozó órabére.

A kutatáshoz érdemes lehet hozzátenni, hogy sokan 50 perces konzultációért kérik el a diagrammon látható összegegeket, és nincs egységesség annak tekintetében sem, hogy az első konzultáció drágább, vagy olcsóbb, mint a későbbiek. A pontos díjszabás mindig függ a szakember képzettségétől, alkalmak számától, valamint az eset nehézségétől.

Sokszor magasabb óradíja van a pszichológiai konzultációnak óránként, mint egy magánrendelőben történő fogászati vagy egyéb orvosi kezelésnek, vagy egy programozó óradíjának – nyilatkozta Viharos Loránd, a coachingegyetem.hu alapítója. Rengeteg szakember saját elmondása szerint akár fél évre teli van időpontokkal. A pszichológus szakma meglepően jól jövedelmezőnek számít – persze, amellett, hogy nagy felelősséggel jár, és magánpraxist kell fenntartani.

Címkék:
pszichológus, szakember, órabér, pszichológia, végzettség, konzultáció, programozó, szakmák, szakemberek,