Folytatódik a vakcinaper: itt az Európai Bizottság állásfoglalása, mit lép erre a magyar kormány?

Népszava2023. december 7. 09:05

Egymást cáfolja a magyar kormány és az Európai Bizottság a Pfizer Magyarország ellen indított pere kapcsán – írja a Népszava. Az amerikai gyógyszergyártó cég 3 millió adag vakcina árát kéri számon a kormányon, melyet a mai napig nem fizettek ki, bár megrendelték. Amíg a Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint a vakcinákat az uniós bizottság feleslegesen nagy mennyiségben rendelte meg és kényszerítette a tagállamokra, Stefan de Keersmaecker bizottsági szóvivő azt mondta a lapnak, hogy az Európai Bizottság nem vásárolt Covid-19 elleni oltóanyagot, hanem a tagállamokkal folytatott konzultációk alapján keretszerződéseket írt alá vakcinák beszerzéséről a gyógyszercégekkel.

Amint arról lapunk is beszámolt, a Pfizer jogi eljárást indított Magyarország ellen, mivel a kormány összesen 60 millió euró, vagyis több mint 22 milliárd forint értékű koronavírus elleni vakcinát nem hajlandó átvenni és kifizetni. A vita már csaknem egy éve húzódik, ekkor értesítette a kormány a Pfizert, hogy nem kíván fizetni az ukrajnai háborúra hivatkozva. Az amerikai gyógyszergyártó, illetve a BioNTech pedig perel.

Stefan de Keersmaecker bizottsági szóvivő az ügy kapcsán elmondta, hogy a pandémia idején minden fontos döntést az úgynevezett irányító testület hozott, amelyben valamennyi uniós ország és a biztosi kollégium képviseltette magát. A tagállamok ott vitatták meg, hogy mennyi vakcinára és milyen feltételek mellett van szükségük. Az Európai Bizottság ennek alapján tárgyalt a Pfizerrel és más gyártókkal, majd a felek keretszerződésekben rögzítették a közösen beszerezni tervezett oltóanyag mennyiségét, árát, a jogi felelősségvállalás részleteit. A megállapodások biztosították, hogy az Európai Unióban mindenki számára elegendő vakcina álljon rendelkezésre - magyarázta.

A megrendelést a tagállam adta le, a vásárlásról is a tagállam és a gyógyszercég állapodott meg, majd a tagállam fizetett a készítményért

– mondta a bizottsági szóvivő. Igaz, a Pfizer és néhány más gyártó oltóanyaga a vártnál később érkezett meg az európai piacra, egy idő után túl sok lett a vakcinákból. Több tagállam ekkor felül akarta vizsgálni a korábbi szállítási megállapodásait, erről tájékoztatta az irányító testületet, melynek tárgyaló delegációja ezeket a szándékokat továbbította a gyártóknak. A tárgyalások eredményéről jelentést tettek az irányító testületnek, ez volt a hivatalos eljárás. A Pfizerrel kötött szerződésén Magyarország is változtatni akart, ám végül a módosítást nem írta alá, így a korábbi megállapodása maradt érvényben, és az abban foglaltak kötelezik a kormányt.

Címkék:
egészség, kormány, per, európa, egészségügy, magyarország, európai unió, európai bizottság, vakcina, pereskedés, jogvita, bizottság, pfizer, biontech,