Indul a nagy Pfizer-per Magyarországon: komoly fejlemény derült ki a vakcinák ügyében

Pénzcentrum2023. december 5. 19:10

A Politico birtokába jutott dokumentumok szerint a Pfizer jogi eljárást indított Magyarország ellen, mivel a kormány összesen három millió adag koronavírus elleni vakcinát nem hajlandó átvenni és kifizetni - írja a lap. Ezt az értesülést azóta a gyógyszergyártó is megerősítette. A Pfizer-BioNTech és a magyar kormány korábban arról állapodott meg, hogy igényt tart a vakcinákra, tavaly novemberben viszont - az ukrajnai háborúra hivatkozva - nem szándékozik fizetni értük. A vakcinák értéke 60 millió euró, vagyis több mint 22 milliárd forint.

A vita 2022 novemberében kezdődött, amikor a magyar kormány értesítette a gyártót, hogy korábbi szándéka ellenére a vakcinákért nem akar fizetni. Idén márciusban tartották az első tárgyalást, ahol elutasították a Pfizer indítványát a gyorseljárásra. Az ügy azóta is áll - írják.

Nem ez az első vakcina-per, melyek a jövőben feltehetően csak szaporodni fognak. Lengyelország is hasonló cipőben jár, és más államokban is vizsgálat indult az elméretezett vakcinabeszerzések miatt.

Címkék:
egészség, kormány, per, egészségügy, magyarország, magyar, vita, pfizer,