Kiderült az igazság a Pfizer emlékeztető oltásáról: ezt nehéz lesz kimagyarázni

Pénzcentrum2023. december 3. 07:17

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint a beoltott személyek kevesebb COVID-19 tünetről, jobb munkateljesítményről és gyorsabb felépülési időről számoltak be.

A COVID-19 világjárvány mélyreható hatással volt az emberek egészségére és életminőségére. Az olyan tünetek, mint a láz, a köhögés és a fáradtság jelentősen akadályozhatják a termelékenységet, és kihívást jelentenek a napi feladatok elvégzése vagy a hatékony munkavégzés szempontjából. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a COVID-19 vakcina BNT162b2 formulája "nagyon magas hatékonyságot mutatott a súlyos betegséggel szemben, és mérsékelt hatékonyságot a tüneti SARS-CoV-2 fertőzéssel szemben"

A Manuela Di Fusco, a Pfizer egészségügyi gazdaságtani és eredménykutatási részlegének vezető igazgatója által októberben végzett tanulmány a Pfizer BA.4/5 BNT162b2 COVID-19 oltóanyagának a tünetekre, az egészséggel kapcsolatos életminőségre (HRQoL) és a munkatermelékenységre gyakorolt hatását vizsgálta. A vizsgálatban 643 résztvevő vett részt, 316 oltott és 327 nem oltott személy. Az oltatlan csoportba azok tartoztak, akik soha nem kaptak COVID-19 vakcinát, vagy akiknek az utolsó adagot több mint egy évvel ezelőtt adták be.

A kutatás során online felméréseket használtak a résztvevőkkel kapcsolatos alapadatok gyűjtésére, beleértve a demográfiai adatokat, a társbetegségeket, a védőoltási státuszt és a COVID-19 fertőzés történetét. A résztvevők a COVID-19 vírusellenes kezeléséről és a védőoltási vagy fertőzési státuszukban bekövetkezett változásokról is tájékoztatást adtak. Négy héten keresztül, különböző időpontokban validált mérőszámok segítségével mérték az olyan kimeneteleket, mint a tünetek, a HRQoL, a fáradtság szintje, a munkatermelékenység és az aktivitáskiesés.

Az eredmények azt mutatták, hogy a beoltott egyének kevesebb és kevésbé súlyos COVID-19-hez kapcsolódó akut tünetet jelentettek, különösen szisztémás és légúti tüneteket, mint azok, akik nem voltak beoltva. Sőt, bár minden résztvevő beszámolt az általános HRQoL-re gyakorolt negatív hatásról, a beoltott csoport jobb munkateljesítményt mutatott, mint a nem beoltott csoport, amit az alacsonyabb hiányzási arány és a kevesebb kiesett munkaóra is jelzett.

Mindez alátámasztja a COVID-19 oltás pozitív hatását az egyének azon képességére, hogy hatékonyan tudják ellátni napi feladataikat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez a Pfizer által finanszírozott tanulmány hozzájárul a COVID-19 vakcinázás szerepét alátámasztó, a tünetek súlyosságának és gyakoriságának csökkentésében játszott szerepét alátámasztó bizonyítékok egyre növekvő köréhez. A szerzők a betegek által jelentett eredményekkel kapcsolatos kutatásukkal kapcsolatban kijelentették:

(...) ez megszilárdítja azokat a bizonyítékokat, amelyek arra utalnak, hogy a BA.4/5 BNT162b2 hatékonysága a COVID-19 betegségre vonatkozóan a tünetek gyakoriságának és terhének csökkentésében rejlő extra előnyökkel járhat, támogatva a gyorsabb felépülést és a munkába való visszatérést.

Címkék:
védőoltás, vakcina, koronavírus, tünetek, covid-19, covid 19, covid, koronavírus-vakcina, pfizer, biontech, covid-oltás, covid-vakcina, koronavírus-védőoltás, covid-gyógyszer, koronavírus vakcina, covid fertőzés, covid oltás,