Rengeteg kórház és egyetem adósságát fizeti ki az állam: repkednek a milliárdok, de ez is kevés

Pénzcentrum2023. november 30. 09:15

Az állami kórházak és az alapítványi egyetemek adósságuk 71 százalékának a kifizetésére adott forrást a magyar állam, de ez még bőven nem a teljes összeg – írja a Népszava.

Az állami kórházak és az alapítványi egyetemek adósságuk 71 százalékának a kifizetésére adott forrást a magyar állam – derül ki Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkárának gyorselemzéséből. A tartozásokra fordítható 90 milliárd forint kifizetése után azonban még marad csaknem 36 milliárd forint adósság. Ez az összeg ráadásul januárra elérheti az 50 milliárd forintot is – írja a lap

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) kedden tette nyilvánossá azt az adatsort, amely intézményenként közli, hogy melyik kórház mekkora összeget kaphat számlái kiegyenlítésére. A szórás viszont nagy, van olyan intézmény, ami mindössze adósságainak 25, de olyan is, például a Szent Imre kórház, amely a kifizetetlen számláinak 95 százalékára kapott támogatást.

Érdekesség, hogy az állami fenntartású kórházak mellett jelentős közpénzt kaptak adósságrendezésre az alapítványi formában működő magánegyetemek. A legnagyobb adóssága, 11,2 milliárdos tartozása a Debreceni Egyetemnek van, itt az állami támogatásnak köszönhetően mintegy nyolcmilliárd forintnyi számlától szabadulhatnak meg. Hasonló összeggel, 7,8 milliárd forinttal adósodott el a pécsi és a szegedi orvosképzéssel foglalkozó egyetem is, e két intézménynek 6,2 milliárdot utalt a NEAK.

Címkék:
egészség, adósság, neak, kórházak,