Az eladósodás lett a veszte: fontos személy búcsúzhatott a kórházi szektor éléről

Pénzcentrum2023. november 30. 15:33

Minden bizonnyal leváltották Jenei Zoltánt, az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetőjét, valamint gazdasági főigazgató-helyettesét Tóbiás Tamást is – írja a Népszava. A hírt a Belügyminisztérium egyelőre azonban nem erősítette meg.

Az ágazatban közszájon forog, hogy leváltották Jenei Zoltánt az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) vezetőjét, valamint gazdasági főigazgató-helyettesét Tóbiás Tamást – írja a Népszava. A lap úgy tudja: a kormányzat Jenei Zoltánt tette felelőssé a szektor idei példátlan eladósodásáért és azért is, hogy az intézmények gazdasági-műszaki üzemeltetésének leválasztása a kórházakról eddig nem bizonyult sikertörténetnek.

A Népszava felidézte, idén július elsejétől a fővárosi, majd 2024. január elsejétől országosan is minden kórház ingatlanüzemeltetési szolgáltatását központilag az állam a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságon (KEF) keresztül működteti. Azaz ez a szervezet biztosítja az Országos Kórházi Főigazgatóság fenntartása alá tartozó, aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó fővárosi és vármegyei költségvetési intézmények számára az ingatlanüzemeltetési szolgáltatásokat. A változástól remélték, hogy az intézmények megszabadulhatnak minden olyan kiadástól, ami nem közvetlenül a gyógyítást érinti, csakhogy a feladat leválasztásakor a kórházak azzal szembesültek, hogy több százmilliós végkielégítést kell előteremteniük, mert a szakembereik nem vállalták a munkát az új feltételekkel. A végkielégítések kifizetése is növelte az eladósodást.

A lap érdeklődött a Belügyminisztériumban, hogy megerősítik-e Jenei Zoltán távozásának hírét, de cikkük megjelenéséig választ nem kaptak.

Címkék:
egészség, kórház, váltás, adósságállomány, kórházak, magyar egészségügy,