Hidegzuhany a Pfizerrel, Modernával oltottakra: így tényleg megnőhet a stroke kockázata?

Pénzcentrum2023. november 26. 13:29

A stroke esélyének kis mértékű növekedését figyelték meg azoknál az idős embereknél, akik egyidejűleg kaptak influenza- és Covid-19 vakcinát. Ugyanakkor a dolog bizonyítottsága kérdéses, mert más tanulmányok nem állapítottak meg nagyobb kockázatot.

Amerikában a stroke esélyének kis mértékű növekedését figyelték meg azoknál az idős embereknél, akik egyidejűleg kaptak influenza- és Covid-19 vakcinát. A Pfizer Covid vakcinájának 100 000 adagjára körülbelül 3 stroke, a Moderna Covid vakcinájának 100 000 adagjára pedig körülbelül 3 átmeneti iszkémiás roham jutott. A Portfolio hozzáteszi, hogy más tanulmányok nem állapítottak meg hasonló kockázatot, az amerikai hatóságok nem is módosítottak a vakcinák ajánlásán.

Ugyanakkor egy kormányzati tanulmány szerint az egyszerre beadott két oltóanyag kissé megnövelheti az olyan átmeneti mellékhatások előfordulásának valószínűségét, mint a fáradtság, fejfájás és izomfájdalom. Dr. Mandy Cohen, a CDC igazgatója hangsúlyozta, hogy a légúti vírusszezonban egyáltalán nem árt beoltatni magunkat.

Címkék:
egészség, influenza, oltás, vakcina, idős, koronavírus, influenzajárvány, stroke, covid-19, covid, covid-oltás, covid-vakcina,