Kitálalt Zacher Gábor: Ma az lenne a leggazdaságosabb, ha minden sürgősségire kerülő beteg meghalna

Pénzcentrum2023. november 25. 14:15

Egy kórházba kerülő részeg ember "hihetetlenül gazdaságos" az ellátórendszernek - mondta Zacher Gábor, amikor az egészségügyi finanszírozás problémáiról beszélt. Mint fogalmazott, jelenleg az lenne a leggazdaságosabb egy kórház számára, ha minden sürgősségi osztályra bekerülő beteg meghalna egy órával a bejövetele után.

Körülbelül háromszorosa a jövedéki adóból befolyt összegnek az, amit évente Magyarországon az alkoholbetegek kórházi ellátására költünk - mondta Zacher Gábor egy interjúban.

Ugyanakkor, mint kifejtette, bár nagyon rosszul működik a kórházi finanszírozás, de például egy kórházba kerülő részeg, "az hihetetlenül gazdaságos", mert homogén betegcsoportok (HBCS) alapján finanszírozzák a betegeket.

A rendszer hibáját mutatja az is szerintte, hogy jelenleg az lenne a leggazdaságosabb egy kórház számára, ha minden sürgősségi osztályra bekerülő beteg meghalna egy órával a bejövetele után. Ebben az esetben akkor a kórház biztos, hogy nem kerülne adósságba, mert egy halott után 0,8-as HBCS-t kap az intézmény, az most nagyjából 200 ezer forint, "és nem kell sokat azalatt az egy óra alatt belefektetni" - fogalmazott.

Úgyhogy ez egy kifizetődő történet lenne, pontosan ugyanúgy, mint mondjuk az ittas betegek is, akikkel úgy nincs különösebb gond, azért mondjuk olyan 140-150 ezer forintot kap az osztály, és alapvetően beköt egy infúziót neki, lecsöpög másfél liter infúzió, azt' reggel megkapja a ruháit, és elmegy. És ha mondjuk talán még van reggel egy kis reci, akkor kap egy kis benzolt, egy tegretolt, hogy mégse ott görcsöljön bele, hanem majd amikor hazaért három faluval odébb, ott produkáljon egy epilepsziás rohamot. És gyakorlatilag olcsón megússza az ellátórendszer. Ez például jól van finanszírozva. De van egy csomó minden, ami nem. Például mondjuk egy ilyen vérző beteg ellátásának a finanszírozása, az nagyon komoly ráfizetéses ma egy kórháznak

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- sorolta az ismert toxikológus.

Címlapkép: Mohai Balázs, MTI/MTVA

Címkék:
egészség, kórház, adósság, egészségügy, beteg, finanszírozás, zacher, részeg, zacher gábor, kórházak, kórházi ellátás,