Szinte ki sem látszanak az adósságból a magyar kórházak: ki dob nekik mentőövet?

Pénzcentrum2023. november 24. 21:01

Rekordszintet ért el a kórházak adóssága október végén, a tartozásállomány meghaladhatja a 135 milliárd forintot is – írja az Economx. Egy hónap alatt tehát 15 milliárd forinttal nőtt az intézmények kintlévősége.

Soha nem volt még ekkora a kórházak adóssága október végén, mint most – írta az Economx.hu. A legfrissebb adatok szerint a kórházi adósságok elérték a 125 milliárd forintot a szeptember végi 110 milliárd forint után, ami jelentős emelkedés.

Egy hónap alatt tehát 15 milliárd forinttal nőtt az intézmények kintlévősége, és ez rosszabb, mint amire számítottak az orvostechnikai beszállítók – mondta a portálnak az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára, Rásky László. December végére a tartozásállomány meghaladhatja a 135 milliárd forintot is.

A jelentős emelkedés mögött az állhat szerintük, hogy az év vége felé már számítanak a kórházak az adósságrendezése, ami idén már meg is jelent a Magyar Közlönyben. E szerint 90 milliárd forint összegben kórházkonszolidáció keretében rendezik az intézmények adósságát a költségvetésből. Ilyenkor a kórházak gyűjtögetik a számláikat

– fogalmazott a portálnak Rásky László. Amelyik intézmény korábban rendezte a számlái egy részét, az október vége, november eleje felé rendszeresen nem fizet már a beszállítóknak, gyűjtögeti az adósságot.

Címkék:
egészség, október, magyar, emelkedés, milliárd, adósságállomány, kórházak,