A magyarok ötöde küzd ezzel a betegséggel: a legtöbben orvoshoz sem mernek elmenni, ha baj van

Pénzcentrum2023. november 24. 10:15

Egy friss felmérés szerint a termékenységi problémákkal küzdő magyar párok többsége túl sokat vár a kivizsgálásra, ráadásul sokuknak elég információja sincs arról, hogy hogyan tovább. Többségük csak vitaminokat és ételkiegészítőket szednek, azonban egy szakemberrel már nem feltétlen mernek konzultálni.

A meddőséget évek óta kiemelten kezeli az állam, a jelek szerint a tájékoztatásra már kevesebb energia jutott. Az érintett párok nagy része ugyanis még mindig nem tudja, hogy hol és hogyan kaphatna megfelelő segítséget. Sőt, a többségük előbb kérdez az interneten, mint egy meddőségi specialistától – derült ki az Inspira Healthcare Research és az Intima.hu közös felméréséből.

Ez pedig azért is hatalmas probléma, mert az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint Magyarországon jelenleg 15-20 százalék között van a meddőséggel küzdő párok aránya. A termékenység-szempontjából meg a nők és a férfiak esetében is jelentős tényező az életkor, éppen ezért lenne fontos, hogy időben megkapják az információkat és eljussanak a vizsgálatokra.

A nonprofit felmérésből azonban kiderült, hogy a termékenységi zavarral küzdő nők 22 százaléka állítja, hogy sem nála, sem a partnernél nem történt semmilyen vizsgálat és nem próbálták meg kideríteni a probléma okait. A szakmai ajánlások szerint azonban 35 éves kor alatt évente, míg utána félévente érdemes eljárni kivizsgálásra rendszeres házasélet esetén.

Címkék:
egészség, magyarország, nők, magyarok, meddőség, baj, probléma, párok, kivizsgálás,