Komoly szigorítás a magyar egészségügyben: sebkötöző is alig jut sokakra

Pénzcentrum2023. november 22. 08:31

Idén gyógycipőből 92 ezerrel, speciális sebkötöző anyagokból több mint egymillió darabbal kevesebbet írtak fel, mint a múlt év azonos időszakában- írja a Népszava. 

Ahogy arról már korábban is beszámoltunk, a gyógyászati segédeszközök korrupciómentesítésén közel egy éve dolgozik a rendőrség. Szeptember közepi adatok alapján az eszközök támogatása több mint 5 milliárd forinttal csökkent, azonban ez mostanra tovább csökkent. Egyes gyógyászati cikkek esetében az elmúlt egy év alatt is drámaian csökkent a betegeknek rendelt eszközök száma. 2023- ban gyógycipőből 92 ezerrel, speciális sebkötöző anyagokból több mint egymillió darabbal kevesebbet írtak fel a betegeknek, mint a múlt év azonos időszakában. Elsősorban azokat az eszközöket érintette a csökkenés, amelyek felírását szakorvosi vizsgálathoz, illetve fotó készítéséhez köti a jogszabály.

Idén májusban szigorította a kormányzat a gyógyászati segédeszközök felírását. Ezt követően gyógycipőt csak elektronikus vényre rendelhetnek az orvosok és a felírásnál fotót kell készíteniük a deformált lábról, vagy képalkotó diagnosztikai vizsgálat leletét szükséges mellékelni. Hasonlóan fotóval kell dokumentálni azokat nehezen gyógyuló sebeket is, amelyek kezeléséhez speciális kötszerre van szükség. A szigorításra azután került sor, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat visszaéléséket tárt fel a gyógyászati segédeszközök piacán.

A bizonyított visszaélések visszaszorítása az eszközgyártók és forgalmazók érdeke is. Ám az adatokból az is látszik, hogy néhány termékcsoportban akár betegek tízezrei nem juthatnak eszközökhöz és előreláthatóan a biztosítónak 10 milliárdos megtakarítása lesz idén

– mondta Rásky László az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a lapnak. Szerinte ott, ahol a jogalkotó szakorvosi vizsgálathoz köti például az eszköz felírhatóságát, amiatt maradhatnak ellátatlan betegek, mert képtelenek időpontot szerezni a szakrendelőbe és emiatt később kapják meg a számukra szükséges segédeszközöket is. A másik akadálya az eszköz rendelésének, különösen az ortopédcipőknél és a speciális kötszereknél, hogy az orvosnak fotót kell kell készítenie. A szövetség már tavasszal azt kérte a kormányzattól, hogy ezt az előírást pontosítsák, hogy milyen eszközzel és milyen módon kell elkészíteni és hogyan kell tárolni ezeket felvételeket, ugyanis az elektronikus térbe nincs lehetőség azokat feltölteni. Az orvosok a feladathoz nem kaptak eszközt, sem forrást arra, hogy ezeket a képeket elkészítsék, esetleg kinyomtassák a papír dokumentáció mellé.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Rásky László továbbá hangsúlyozza, hogy "a felírásoknál a felelősséget a szakorvos viseli, mivel az ő szakmai kompetenciája megítélni, hogy a beteg az állapota alapján és a jogszabályba foglalt indikáció szerint milyen segédeszközre jogosult". Így a szakorvos részéről ez meglehetősen nagyfelelősséggel jár. A nyomozásoknak és letartóztatásoknak olyan hatásuk volt, hogy azokban a termékkörökben, ahol felmerült a „jogosulatlan felírás”, az orvosok inkább nem rendelik az adott eszközöket. Ráadásul a fotók az egészségügyi dokumentáció részét képezik, ami tehát azt jelenti, hogy az ellenőrzésük utólag is megtörténhet, akkor amikor már a betegen lehet nem is látványos az elváltozás.

Mindennek következtében ortopédcipő-támogatásra 46 százalékkal fizettek ki kevesebbet, mint tavaly. 
A forgalmazók adatai szerint jelentős visszaesés történt még a mellkas-ágyék-keresztcsont- valamint a csípő-térd-boka-lábortéziseknéll, melyekből feleannyit írtak csak fel az orvosok fel a betegeknek. Rásky László hozzátette: ez utóbbiról ők is úgy vélik, hogy a visszaesés a nem indokolt felírások elmaradásából következett. Szerinte viszont más a helyzet a felfekvés elleni eszközöknél antidecubituss), ahol ezeknél 53 százalékkal kevesebb fogyott. 

Címkék:
egészség, büntetés, visszaélés, gyógyászati segédeszköz, csökkenés, szakorvos, betegek, betegellátás, gyógyászat, orvosok,