Újabb maláriás beteget találtak Magyarországon: ebben az országban kapta el a fertőzést

Pénzcentrum2023. október 27. 11:59

A 42. héten egy importált malária megbetegedést jelentettek az NNGYK Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának friss adatai szerint. Egy 47 éves magyar férfinél a parazitológiai vizsgálatok Plasmodium vivax kóroki szerepét igazolták. A beteg az inkubációs időben turistaként Hong Kongban és Indonéziában járt. Kemoprofilaxist nem szedett

A 2023. október 16-22. közötti időszakban tömeges, közösségi gastroenteritis-járványról nem érkezett jelentés.

A múlt héten egy, két hete pedig három importált malária megbetegedést is jelentettek. Akkor egy Magyarországon élő, 30 éves nigériai származású férfi és tizenöt hónapos gyermeke betegedett meg. A lappangási időben Nigériában jártak családlátogatáson. Mindkét betegnél a tünetek hátterében a Plasmodium falciparum kórokozó állt. A harmadik beteg egy 55 éves magyar férfi, akinél a parazitológiai vizsgálatok szintén a Plasmodium falciparum kóroki szerepét igazolták. A beteg az inkubációs időben Pápua-Új Guineában és Indonéziában járt.

Ebből is látható, hogy a Magyarországon diagnosztizált maláriások jellemzően külföldön kapják meg a fertőzést. Idén már 19 esetről tudunk, ami több mint a 2022. 42. hetéig jelentett esetek (13) száma, és a 2017-2021 éveinek mediánja (11).

A 42. héten nyugat-nílusi láz megbetegedést nem diagnosztizáltak, viszont a múlt héten jelentett esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 31-re nőtt (29 hazai és 2 importált). Erről a fertőzésről bővebben az alábbi cikkben írtunk:

Címkék:
egészség, járvány, egészségügy, vírus, október, betegség, jelentés, megbetegedés, nngyk,