Magyar fiatalok tízezrei veszélyben? Itt van az igazság az energiaitalról

Pénzcentrum2023. október 27. 09:30

A sportolókat élénkíti, de hogy mennyi értelme van itthon betiltani a kiskorúaknak az energiaitalok vásárlását, az még mindig nem világos - írja a 24.hu. A témával nemrég a Pénzucentrum vlogja, a CashTag is részletesen foglalkozott.

Nincs tudományos konszenzus az energiaitalok élettani hatásairól, de az biztos, hogy ha a dohányboltokba terelik, azzal csak a trafikosok bevételei nőnek majd meg látványosan - ezzel nagyjából egyetértettek a 24.hu-nak nyilatkozó szakértők.

Juhász Anna Evelin, az Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) Tudományos Bizottságának tagja azt mondta: a koffeintartalmú italokban, például a kólában kevesebb, míg egy csésze kávéban nagyjából ugyanannyi koffein van, mint egy doboz energiaitalban. Ugyanakkor azt korábban már megmérték, hogy a koffein a sporttevékenységet végzőkre serkentőleg tud hatni.

Elsősorban hosszabb állóképességi teljesítmények fokozásáról, a kimerüléshez vezető időtartam megnyúlásáról, a fókuszérzet javulásáról számolnak be. Azonban egyre több tanulmány és esetleírás számolt be a serkentőitalok fogyasztásával összefüggésbe hozható (az esetek nagy részében 18 éven aluliakat érintő), nemkívánatos vagy éppen káros hatásokról, melyet elsősorban a koffein-túladagolás miatt bekövetkező szív- és érrendszeri események jelentenek

- fogalmazott a szakértő.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Pénzcentrum videoblogja, a CashTag nemrégiben az ország egyik leghíresebb orvosát, Zacher Gábor toxikológust is kérdezte az energiaitalokról és esetleges tiltásukról. Ha lemaradtál, itt megnézheted:

 

Címkék:
egészség, kávé, energiaital, kóla, koffein, fiatalok, youtube, zacher gábor,