Hamisított gyógyszerek miatt kerülhettek többen is kórházba: nagyon vigyázz, mit szedsz be!

Pénzcentrum2023. október 26. 10:08

Több embert is kórházba kellett szállítani Ausztriában, mert feltételezhetően az Ozempic típusú gyógyszer hamisított változatát használták - közölte az osztrák szövetségi egészségügyi hivatal (BASG) kedden.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, a súlycsökkentő gyógyszerek iránti növekvő kereslet a hamisított változatok globális növekedéséhez vezet. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőttek kezelésére való Ozempic segít a szervezetnek a vércukorszint csökkentésében, amikor a diéta és a fizikai aktivitás önmagában már nem elegendő. Mivel a gyógyszer lassítja a gyomor ürülését, és a központi idegrendszeren keresztül az éhségérzetet is csökkenti, sokan testsúlycsökkentő szerként is alkalmazzák.

A Novo Nordisk Ozempic nevű gyógyszerének hamisítványait legalább 14 országban találták meg, köztük az Egyesült Királyságban, Németországban, Egyiptomban és Oroszországban. Több ország is figyelmeztetést adott ki a gyógyszertáraknak és a fogyasztóknak, hogy legyenek éberek a hamisítványokkal szemben, mivel azokról nem tudják, mit tartalmaznak pontosan.

A BASG vizsgálata szerint a hamisított készítmény inzulint tartalmazhatott az Ozempic hatóanyaga helyett - írja a Kisalföld. 

Címkék:
egészség, gyógyszer, fogyás, gyógyszerek, cukorbetegség, gyógyszerhamisítás,