Ebben a két magyar városban van most a legtöbb covidos: itt nő most durván a betegszám

Pénzcentrum2023. október 18. 11:12

Megtorpant a múlt heti mérséklődés a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag mért szintjében, az országos átlagkoncentráció – emelkedett értéken – stagnál, közölte friss jelentésében az NNGYK a 41. heti szennyvízelemzés alapján. Azt írták, emelkedés mérhető a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, valamint Egerben, Kecskeméten, Nyíregyházán, Pécsett és Szombathelyen. Csökkenést egyedül Debrecenben tapasztaltak. A SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja két vizsgált nagyváros közül Nyíregyházán és Pécsett a magas, a többi 20 mintavételi helyen az emelkedett tartományba esik - vagyis a koncentráció már seholsem alacsony, vagy mérsékelt szintű.

Két héttel korábban, a 40. héten még csökkeni kezdett a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja, a városok többségét stagnálás jellemezte, emelkedés sehol sem volt látható. Ehhez képest a 40. héten nem mérséklődött tovább a koncentráció. A csökkenő tendenciát a legtöbb helyen stagnálás váltotta fel, kivéve a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telephez tartozó városrészekben, ahol emelkedés látszik.

Emelkedik továbbá a koncetráció - vagyis feltehetően nőtt a betegszám - Egerben, Kecskeméten, Nyíregyházán, Pécsett és Szombathelyen. Ki kell emelni, hogy Pécsett úgy emelkedik a tovább a koncentráció, hogy hetek óta a legmagasabb ("magas") tartományba esik az örökítőanyag szintje! A 40. héten még Nyíregyházán csak stagnált a koncentráció, a 41. hétre viszont szintén a legmagasabb tartományba emelkedett, és trend szerint is emelkedik a koncentráció.

Már csak egy helyen, Debrecenben látunk csökkenő tendenciát:

Címkék:
egészség, szennyvíz, járvány, egészségügy, betegség, koronavírus, megbetegedés, covid, örökítőanyag, betegszám, nngyk,