Tovább dagad a botrány: veszélyes mérgező gázokra figyelmeztetnek a magyar akkumulátorgyáraknál

Népszava2023. október 17. 10:15

Miután az utóbbi időben több tűzeset és mérgező gáz és anyag szivárgás törént az akkumulátorgyáraknál, A Népszava felvetette a kérdést, hogy az ezt megelőzni hivatott katasztrófavédelmi mobil laborok mennyire képesek valóban megelőzni a bajt és jelezni a veszélyt. 

"A katasztrófavédelmi mobil laboratórium járművek felszerelését képező, rendelkezésre álló műszerek és mérési eljárások a közvetlen veszély felismerését, a korai figyelmeztetést és riasztást szolgálják, alkalmazásuk célja a veszélyeztetett terület felderítése, határainak kijelölése, a veszélyeztetettség felmérése és a lakosságvédelmi döntések előkészítése" - válaszolta a az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a Népszava kérdésére.

Majd hozzátették, hogy „A járművek kézi és telepíthető detektorai a baleseti kikerüléskor leggyakrabban előforduló ipari gázok és égéstermékek – köztük nitrogén-oxid, nitrogén-dioxid, klór-dioxid, kén-dioxid, stb. – koncentrációjának mérésére szolgálnak (az előzőekben felsoroltak mellett ammónia, etanol, földgáz, vízben és vizes oldatokban pedig vas, mangán), az alkalmazott vonatkoztatási koncentrációk és határértékek alapján a közvetlen egészségkárosodás megelőzését támogatják és nem helyettesítik az illetékes egészségügyi, illetve környezetvédelmi hatóság akkreditált méréseit”.

Tehát a válasz alapján elmondható, hogy a katasztrófavédelem mérőlaborjai nem számítanak akkreditált mérőállomásnak. Az OKF egységei a Nemzeti Akkreditáló Hatósághivatalos listáján sem lelhetőek fel. Valamint Az OKF válasza is alátámasztja, hogy a mobil laborok mérési listán nincsenek rajta az akkumulátoriparban használt veszélyes anyagok, így például a Lítium és például a több összetevős NCM sem. 

Az OKF, az akkugyárakban használt veszélyes anyagokat tartalmazó felsorolásunkkal kapcsolatban azt válaszolta:


„A katasztrófavédelem feladat- és hatáskörébe a rendellenes kibocsátásokkal okozott veszélyeztetés tartozik, a környezeti monitoring rendszert nem a katasztrófavédelem felügyeli.” 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mint írták, az üzemek engedélyezésekor az akkreditált mérések akkreditált laboratóriumi vizsgálati eredményei alapján járnak el, a vonatkozó jogszabályban meghatározott kibocsátási határértékek figyelembevételével.

A lap azon felvetésére, hogy a katasztrófavédelem elméletileg a veszélyes tevékenység végzésére katasztrófavédelmi engedéllyel rendelkező, működő veszélyes üzemek – köztük az akkumulátorgyártásban, tárolásban, hasznosításban résztvevők – felügyeletét és ellenőrzését is ellátja-e nem válaszolt az OKF. 

 

Címkék:
gáz, egészség, busz, gyár, akkumulátor, katasztrófavédelem, okf, labor, mérgező,