Itt a rendelet: végleg betiltják ezeket a cigiket itthon, eddig lehet még vásárolni a dohányboltokban

Pénzcentrum2023. október 1. 14:03

Fontos határidő közeleg - október 23-tól Magyarországon is alkalmazásra kerül az az uniós irányelv, mely tiltja a természetes dohányízt ízesítéssel elfedő hevítéses dohánytermékek forgalmazását.  

Egy fontos határidő közeledtére hívta fel a figyelmet egy tiktokker. A mindössze néhány másodperces videóban egy polcon sorakozó Heets-termékek láthatók, amihez a videós az alábbi feliratot mellékelte: "23 October RIP". A szöveg arra az - október 23-tól Magyarországon is életbe lépő - új szabályozásra utal, melynek értelmében tilos lesz a természetes dohányízt ízesítéssel elfedő hevítéses dohánytermékek forgalmazása.

Az október 23-i dátum egyébként már régóta ismert, illetve a tilalomról szóló tiltást szabályzó rendelet is megjelent már július elején. A rendelet megjelenését követően a 24.hu részletesen foglalkozott a témával - akkori cikkükben azt írták, hogy bár a tiltás már idén életbe lép, a gyakorlatban viszont csak 2024 őszétől tűnhetnek el végleg az érintett termékek a polcokról.

A rendelet ugyanis kimondja, hogy „egy évig a dohány-kiskereskedelmi ellátó raktárába be lehet szállítani, és onnan – a véghatáridőig beszállított készlet kimerüléséig – a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet végző személy részére ki lehet szállítani”.

A raktárakat tehát csak 2024 őszéig kell kiüríteni, így bár elképzelhető, hogy nem minden korábbi termék lesz elérhető, várhatóan a többségük még nagyjából egy évig megvásárolhatók lesznek a dohányboltokban.

Címkék:
dohányzás, dohány, európai unió, eu, dohányáru, dohánytermék, ízesített cigaretta, dohánytermékek,